Miran protest zbog nestanka struje

Protest oko 2.000 meštana sela Šilovo i okolnih mesta na Kosovu koja nemaju struju već osam dana, protekao je mirno.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 09.03.2009.

01:07

Default images

Predstavnik sela Šilovo Ljubomir Stanojković naveo je da su se Srbi i danas okupili na izlazu iz sela, pored puta Bujanovac-Gnjilane, ne da bi se sukobljavali sa policijom, već da bi javnosti pokazali u kako izuzetno teškom položaju žive. Oni protestuju jer Kosovska energetska korporacija neće da im popravi kvar zbog koga nemaju struju dok tu struju ne plate.

Okupljanje je, kako je rekao, organizovano i u znak protesta zbog jučerašnje neprimerene akcije policije Kosova tokom koje je povređeno 50-ak ljudi, od kojih je troje prebačeno u bolnicu u Gračanicu.

Stanojković kaže da je današnji protest Srba obezbeđivao daleko veći broj policajaca nego prethodnih pet dana.

Prema njegovim rečima, mirno okupljanje meštana, koji su danas, u znak protesta, na razdaljini od 20-ak metara policajcima okrenuli leđa, najavljeno je i za sutra.

Pored Šilova, na Kosovu je prošle nedelje struja isključena i Srbima u Prilužju i selu Grace, u opštini Vučitrn, i Babinom Mostu i Plemetini, u opštini Obilić.

Predsednik opštine Vučitrn Zoran Rakić rekao je na protestu da zbog isključenja struje i nedostatka elementarnih uslova od danas neće raditi osnovna i srednja škola, pošta, kancelarije opštine i mesne zajednice, a u ambulantu će biti primani samo hitni slučajevi.

Rakić je pozvao zvaničnike Srbije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se konačno rešio problem snabdevanja strujom u
Prilužju i okolnim selima.

Predsednik sela Prilužje Saša Andrić rekao je da mu se obratilo oko 50 meštana koji su najavili da će organizovano, traktorima, prikolicama i automobilima krenuti u centralnu Srbiju ukoliko selu ne bude priključena struja ove sedmice.

I Albanci protestuju zbog struje

Oko 100 Albanaca iz sela Stanovce u vučitrnskoj opštini blokiralo je danas oko 16 sati, zbog osmodnevnog isključenja struje, magistralni put Priština-Kosovska Mitrovica, kod sela Grace.

Po ranijem dogovoru u protestu je trebalo da učestvuju i Srbi, ali na blokadi se pojavilo samo pet Srba iz sela Grace koje takođe već osam dana nema struju.

Na mesto protesta došlo je desetak kosovskih policajaca koji su pokušali da ubede demonstrante da se povuku sa kolovoza.

Za vreme blokade na putu je stvorena kolona motornih vozila duga nekoliko kilometara iz oba pravca.

Posle polučasovne blokade puta, policajci su uspeli da ubede učesnike protesta da propuste vozila iz oba pravca. Meštani su najpre ostali pored puta, a potom su se razišli.

Kosovska elektroenergetska korporacija (KEK) isključila je pre osam

"Trajno rešenje za sada nije moguće"

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Zvonimir Stević kaže da pitanje snabdevanja strujom ne može biti trajno rešeno u skorije vreme, ali da vlasti Srbije ulažu napore da se sredinama u kojima žive Srbi obezbedi bar redovno snabdevanje električnom energijom.

On je naveo da su u toku pregovori unutar Ministarstva za Kosovo i Metohiju i da je to ministarstvo stupilo u kontakt sa Ministarstvom za energetiku i čelinicima Elektroprivrede Srbije kako bi se proučile mogućnosti da se stupi u kontakt sa međunarodnom zajednicom na Kosovu i počnu razgovori koji bi doneli rešenje. "Dotle, apelujemo na međunarodnu zajednicu da se narodu pusti struja, a da mi u hodu, za narednu godinu, to pitanje definišemo i stavimo van dnevnog reda", rekao je Stević.

On je ocenio da "vakuum na relaciji UNMIK-Euleks" svakako utiče na rešavanje pitanja snabdevanja strujom srpskih sredina, pošto, kako je rekao, UNMIK "pere ruke" od toga, a Euleks još nije spreman i "sondira“ teren za sprovođenje plana u šest tačaka.

Tokom jučerašnjih protesta došlo je do sukoba meštana i kosovske policije, prilikom pokušaja blokade puta Gnjilane–Bujanovac. U sukobima je lakše i teže povređeno oko 50 ljudi, od čega pet pripadnika KPS-a.

Pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Dragan Petković kaže da su svi povređeni van životne opasnosti.

“Teže je povređeno šest osoba, od toga u Gračanici je zadržano dvoje, a ostali su pušteni na kućno lečenje. Tako da je ukupno i lakše povređeno negde oko 50-ak ljudi”, navodi Petković.

KEK: Problem se sve više politizuje

Snabdevanje električnom energijom srpske zajednice na Kosovu sve više postaje politički problem, ocenili su u Kosovskoj elektroenergentskoj korporaciji (KEK) i naveli da su problemi sa kojima se susreću Srbi u nekim mestima pre svega prouzrokovani kvarovima i neplaćanjem računa za struju.

Portparol KEK-a Viktor Bužalja izjavio je za agenciju Beta da u svim naseljima u kojim dođe do kvara, meštani ostaju bez struje ako nisu izmirili račune, što nema veze sa njihovom etničkom pripadnošću.

"Ne radi se o kolektivnim isključenjima jer KEK ne primenjuje isključenja prema etničkoj pripadnosti. Za nas su svi potrošači isti, ne delimo ih na Srbe i Albance. Srpska sela nemaju struju zbog kvara, a KEK ne otklanja kvarove ako računi nisu placaheni", rekao je Bužalja.

Računi se ne plaćaju ni u sredinama u kojima su Srbi većina, a u kojima je postignut dogovor o naplati računa, kazao je Bužalja.

KEK prilikom kvara interveniše u svim sredinama ukolio je naplata struje u tim mestima najmanje 80 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: