Vakcina protiv meningitisa tipa B?

Međunarodni tim stručnjaka saopštio je da su blizu razvoja vakcine protiv tipa meningitisa koji mahom pogađa Evropu i Severnu Ameriku i svake godine ubije stotine ljudi, prenosi AFP.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2012.

13:02

Default images

Testiranja na adolescentima u Australiji, Poljskoj i Španiji pokazala su da vakcina utiče na brz razvoj imuno sistema bez ozbiljnih nus pojava, pokazala je studija objavljena u listu "Lanseta".

Posle korišćenja leka, test grupa stvorila je antitela koja su bila aktivna u 90 odsto slučajeva meningitisa tipa B koji pogađa SAD i Evropu.

"Naši podaci pokazuju da ova vakcina obećava i da pruža široku zaštitu protiv meningitisa grupe B", rekao je vođa studije Piter Ričmond sa Univerziteta Zapadna Australija.

Meningitis, upala mozga i kičmene moždine, najčešće pogađa tinejdžere, a stopa smrtnosti je između pet i 14 procenata. Mnogi preživeli doživotno trpe neurološke posledice ili gubitak sluha i pokretljivosti.

Vakcine protiv tipova A i C postoje, ali nisu efikasne za grupu B koja se javlja u industrijalizovanim zemljama.

Tip A je primarni uzrok epidemije meningitisa u Africi.

"Naši rezultati pokazuju da tri doze proizvode imuno odgovor i zaštitu kod 80 do 100 procenata adolescenata", navode stručnjaci. "Blag do umeren bol na mestu injekcije najčešće su posledice".

Naučnici su upozorili da su dalja testiranja neophodna kako bi se odredilo trajanje zaštite vakcine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: