Koalicija za borbu protiv diskriminacije dodelila je juče nagradu za borbu protiv diskriminacije novinarki Danasa Snežani Čongradin zbog doprinosa suzbijanju ovog društvenog problema.



Goran Miletić, pravni savetnik za ljudska prava, istakao je da je Čongradinova svojim radom i pisanjem uvek ustajala u odbranu onih čija su prava bila ugrožena, kao i da je više puta do sada lično stala iza mnogih saopštenja, koja su plasirale nevladine organizacije u cilju suzbijanja diskriminacije.

Nagrade su između ostalog dodeljene i saradnici Zavoda za rodnu ravnopravnost Dragani Todorović u grupi javne vlasti, grupi „Spomenik“ u kategoriji organizacija civilnog društva, Ebart dokumentaciji u oblasti biznis sektora i reditelju Stevanu Filipoviću.

Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, naglasio je da je Srbija ostvarila napredak u borbi protiv diskriminacije osnivanjem nezavisnih institucija, kao što su zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

– Pomaka ima, ali to nije dovoljno. Važno je da postoji politička volja da se unapređuje borba protiv diskriminacije, napomenuo je Dežer.

U godišnjem izveštaju Koalicije za borbu protiv diskriminacije istaknuto je da je prošle godine porastao broj slučajeva diskriminacije nacionalnih manjina, pre svega Roma, a na udaru diskriminacije su bili i pripadnici LGBT populacije i osobe sa invaliditetom.

Jovana Vuković, predstavnica Regionalnog centra za manjine, napomenula je da su zabeležena čak i institucionalna diskriminacija nacionalnih manjina, ali i diskriminacija sa elementima torture i to najčešće među romskom nacionalnim manjinom, ali i kod LGBT osoba. Prema njenim rečima, zbog arhitektonskih barijera i nepristupačnosti fakulteta na udaru diskriminacije su i studenti sa hendikepom.

– U Beogradu ima oko 500 studenata sa različitim oblicima hendikepa, dok je na drugim univerzitetima taj broj daleko manji. Primera radi, broj studenata sa hendikepom, koji studiraju na Univerzitetu u Kragujevcu je oko 10, naglasila je Vukovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari