Vesti

1

Bubrežni bolesnici najavljuju protest

Autor: IJ

Izvor: Večernje novosti/Novi magazin

Bubrežni bolesnici najavljuju protest

Istovremeno, predstavnici RFZO navode da su prošireni kapaciteti u državnim ustanovama i da zasad nema potrebe da pacijenti idu na dijalizu u privatne centre, pišu Večernje novosti.

Kako je rekao predsednik tog udruženja Zvonko Petrović, pacijenti su u februaru dobili telegrame od fonda u kome se obaveštavaju da na dijalizu više neće ići u privatne centre kao do tada, već da će biti upućeni u državne ustanove, kao i da će im prevoz do tamo obezbediti Hitna pomoć.

On je dodao da je ta odluka doneta bez uvida u realno zdravstveno stanje pacijenta.

Prema njegovim rečima, za te pacijente prevoz je obezbeđen, ali je problem to što do novog mesta lečenja moraju da putuju i po četiri sata, ukazujući da sada u državnim ustanovama, ipak, nemaju isti kvalitet terapije kao što su imali u privatnim.

Kako je objasnio Petrović, u državnim ustanovama nemaju terapiju "eritropoetinom“, odnosno neredovno im se daju preparati kojim se pacijentima reguliše krvna slika, tačnije nivo hemoglobina, a tu terapiju, kako navodi, redovno su dobijali u privatnim ustanovama.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mika

Ne protestvuju pacijenti koji se leče na kučnoj dijalizi (koji imaju svoje dijalizne aparate i dijaliziraju se u svojim kućama) već pacijenti koji su se lečili u privatnim dijaliznim centrima, a sada su upućeni u državne bolnice. Da bi se rešio problem ovih pacijenata potrebno je javno reći šta se do sada radilo u dijalizi u Srbiji i zašto je došlo do navedenih problema. To skrivaju vlasnici privatnih dijaliznih centara i odgovorni u srpskom zdravstvu. Stradaju pacijenti a javnost se obmanjuje.