Ukrajina: U eksploziji povređeno 29 ljudi, uhapšeni bombaši

B. VLAHOVIĆ

27. 04. 2012. u 13:39

Serija eksplozija u centru Dnjepropetrovska, povređeno 29 osoba, od toga desetoro dece. Ekspozivne naprave postavili profesionalci

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

UKRAJINSKA policija je uhapsila više osoba za koje se sumnja da su organizatori eksplozija u centru Dnjepropetrovska. Prema prvim analizama eksplozivnih naprava, od kojih je povređeno 29 ljudi, među kojima je desetoro dece, napravili su profesionalci i postavili ih u korpama za smeće.

Prva eksplozija je bila oko podne u centru grada na tramvajskoj stanici, a druga u blizini bioskopa ”Panorama”.Treća se dogodila na železničkoj stanici, a kasnije je bomba eksplodirala i pored zgrade opere. Neki novinari na licu mesta tvrde da je bilo i deset eksplozija.

PRETNjE PRED PRVENSTVO Prošle godine 16. novembra u Dnjepropetrovsku je oko ponoći aktivirana eksplozivna naprava koja je takođe bila u korpi za smeće. Jedan vozač je izašao iz automobila da na kiosku kupi vodu. Kad se vraćao, eksplodirala je bomba i on je od zadobijenih rana umro. Kasnije je na internetu objavljeno da je bomba bila u termos boci. Tada su se mogle pročitati pretnje da će u zemlji biti haos kako bi se sprečilo održavanje Evropskog prvenstva u fudbalu 2012.

Popucala su i stakla na obližnjim zgradama. Odmah posle eksplozije u centru Dnjepropetrovska policija je uvela strogu kontrolu u svim većim gradovima Ukrajine. Lekari tvrde da je nekoliko osoba teže povređeno, a jednom čoveku će morati da amputiraju nogu.

Predsednik Ukrajine Viktor Januković izjavio je da su eksplozije u Dnjepropetrovsku izazov celoj zemlji. Vlasti sumnjaju da su tu provokaciju organizovali opozicionari koji su u višemesečnom sukobu zbog zatvaranja bivše premijerke Julije Timošenko, koja je inače rodom iz Dnjepropetrovska.

Na drugoj strani, opozicionari optužuju vlasti da su sami organizovali eksplozije kako bi skrenuli pažnju domaće i svetske javnosti sa skandala s Julijom Timošenko koja štrajka glađu od prošlog petka kad su je, kako je tvrdila,tukli zatvorski stražari.

U Dnjepropetrovsk su u petak stigli generalni tužilac Viktor Pšonok i ministar policije Vitalij Zaharčenko. Oni su ubeđeni da se radi o dobro isplaniranom terorističkom aktu, što potvrđuje serija eksplozija na raznim mestima u gradu.Antiteroristički centar ZND (bivših sovjetskih republika) već je ponudio svoje usluge kako bi se što pre otkrili organizatori terorističkih akcija.

Očito je da su organizatori hteli da izazovu haos jer je posle eksplozija bio zaustavljen gradski saobraćaj i prestala je da radi mobilna telefonija. Ukrajinska policija se odmah uključila u pretragu drugih korpi za smeće na tramvajskim stanicama.

Ukrajinska policija dobila je zadatak od predsednika države Viktora Janukoviča da pojača kontrolu, kako se ne bi dogodio neki teroristički akt za vreme praznika. U Kijevu na ulazu u metro policija pregleda putnike.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Lavica

27.04.2012. 14:56

Zapadni neokolonijalisti ne miruju - ne samo da im ne odgovara mir i stabilnost suverenih zemalja vec ne prezaju ni od organizovanja teroristickih akata kako bi lovili u mutnom i na vlast doveli svoje marionete.

2 puta

27.04.2012. 19:35

@USA i demokratija - U Ukraini postavili bombe a u Beogradu srusili fasadu.

joca

27.04.2012. 20:06

@USA i demokratija - Sam napred uhvatite teroriste, a posle ih streljajte ako smet! Vidite kako to radi Lukašnko, sav "demokratski" svet uključujući i Američke šefove će ODMAH osuditi vaš postupak...

jaopet

27.04.2012. 17:38

Ako izuzmemo ljudsku tragediju građana Dnjepropetrovska, ovo je najsmješnija vijest koju sam pročitao u poslednje vrijeme.

Идентификовати ове којима се допада...

27.04.2012. 18:17

…ова вест и судити им за подршку тероризму. Такви ће се веселити, а можда и учествоавати, у евентуалним терористичким акцијама у Србији.

Mex

28.04.2012. 04:33

E sad bi joj povecao kaznu sa Sedam ( 7 ) Godina na dozivotnu robiju . Al ne dati joj ni da jede ni Vode da pije . Eto kako Merkel vodi demokratsku politiku po Svetu ??? Nece na Evropsko prvenstvo i odma salje Bombase .