Polarizacije ne vode ničemu dobrom, čak naginju diktaturi. Ne možemo Srbiju meriti s visoko razvijenim demokratskim zemljama, jer je u istoriji Srbije demokratija često bila izgovor za stvaranje oligarhije. U kampanji su ključna obećanja da će novi pobednici poništiti sve ono što su za mandata prethodni uradili. To znači svaki drugi mandat rušenja.

 Uostalom, iz manjinskog dela društva uvek se rađaju najprogresivniji stavovi – ističe za Danas Aleksandar Jugović, potpredsednik Srpskog pokreta obnove i kandidat liste „Čedomir Jovanović – Preokret“.

  • Kakav rezultat očekujete za vašeg kandidata Čedomira Jovanovića na predsedničkim izborima?

– Srazmeran volji Srbije da se menja nabolje. Politika preokreta počiva na temeljima nada u promene građana Srbije iz vremena borbe 9. marta, Vidovdanskog sabora, tromesečnih demonstracija, 5. oktobra. A politika ostalih političkih aktera oslanja se na odbranu pogrešnih stavova i odluka devedesetih.

  • Koga ćete podržati u drugom krugu izbora i da li ćete imati određene uslove zauzvrat?

– Politika preokreta ima svog kandidata. Mi smo zbog zastupanja te politike već dobili mnogo. Dobili smo status kandidata za EU. Mi smo tražili promenu pogrešne strategije. Mi smo izvršili odlučujući pritisak da se državna politika koriguje i usaglasi s realnim potrebama i ciljevima koji su u aktuelnom trenutku bili u najvećem interesu Srbije. SPO je poturio leđa, i zbog toga su nam lomili kičmu. Ono što je izgubljeno u decembru ušlo je u šine naše politike u martu. Epilog je status kandidata. A pitanje za ostale glasi: zašto smo bespotrebno kasnili? Zašto smo dizali, pa rušili barikade? Mogli smo dobiti i datum za početak pregovora o članstvu u EU.

  • Postoje li sad već neki pregovori o eventualnim postizbornim koalicijama? I s kim?

– Programska ponuda koja rešava probleme u Srbiji nalazi se na našem pregovaračkom stolu. Do sada nikakvih poziva nije bilo. A, u razgovore možemo ući samo s proevropskim strankama.

  • Koliko poslaničkih mandata za SPO očekujete u novom sazivu Skupštine Srbije?

– Poslanički klub, što će predstavljati mogućnost snažnijeg zastupanja politike SPO u parlamentu.

  • Vuk Drašković, iako nije na listi, dosta je aktivan u dosadašnjoj kampanji. Da li ste već možda dogovorili neku funkciju koju bi mogao da obavlja nakon izbora?

– Vuk Drašković je u kampanji više od dve decenije. Da je devedesetih pobedio ne bi bilo ni ratova, ni žrtava, ni ekonomskog, moralnog i duhovnog sunovrata, a Srbija bi odavno bila članica EU. Posle 5. oktobra i demokratskih promena njegova kampanja se pretvorila u ubeđivanje Srbije da nije Milošević pao da bi ustala Miloševićeva politika. Vuk je na funkciji ministra spoljnih poslova zastupao evropske principe, i to u vreme kada mu je najveći ostatak te vlade bio opozicija. Njegova politička biografija jasno govori da je sada najpotrebniji Srbiji kako bismo najbrže moguće postali članica EU.

  • Kakva su vam očekivanja na lokalnim izborima?

– U najvećem broju opština i gradova u savezu sa LDP izlazimo na izbore i tražimo da lokalne samouprave dobiju stepen autonomije ravan onom koji imaju lokalne samouprave u zemljama EU. Ne smemo dozvoliti da glas na lokalu bude vredan 100 grama kafe, mesni narezak, piškote, i džak brašna.

Datum pregovora prioritet

* Za šta ćete se prvo založiti, ukoliko eventualno budete u novom sastavu vlade? Šta su prioriteti?

– Za sve ono za šta se zalažemo već 20 godina. Za datum pregovora o članstvu u EU, što podrazumeva borbu protiv korupcije, reformu javnog sektora, ulaganje u srpsko selo, otvaranje tajnih dosijea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari