• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Studenti nastavljaju štrajk glađu

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu nastavljaju štrajk glađu ispred Ministarsva prosvete, zbog toga što im, kako tvrde, nisu date dovoljne garancije da će problem sa uplatom školarina biti rešen.

"Savet fakulteta ne želi da izađe u susret studentima sve dok Ministarstvo ne uplati novac, nadležnost za rešavanje problema se prebacuje sa jedne na drugu instancu i nema nikakvih garancija", kazao je agenciji Beta predstavnik studenata Miloš Kuvekalović.

On je rekao da nekolicina studenata namerava da istraje u protestu, iako je nakon razgovora sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem razmatran prekid štrajka glađu.

Kuvekalović je najavio i mogućnost da protest bude nastavljen na fakultetu, a ne ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici.

Ministarsvo prosvete i nauke najavilo je danas da će u subotu, 28. aprila biti održan sastanak sa predstavnicima Fakulteta primenjenih umetnosti i studentima, kako bi se rešio problem neuplaćenih školarina.

Predstavnici studenata najavljuju da će u protestu istrajati do održavanja tog sastanka i pouzdanih garancija da će moći da upišu narednu godinu studija.



Ministarstvo prosvete najavilo je da bi na sastanku u subotu "trebalo da se jasno utvrdi koliko država izdvaja za fakultet, koliko imaju nastavnika, nenastavnog osoblja i šta su stvarne potrebe fakulteta za održavanje nastave, a s obzirom na to da se plate obezbeđuju redovno".

Ministar prosvete smatra da su studenti u pravu u vezi sa zahtevom za rešavanje njihovog statusa na fakultetu i ne mogu biti žrtve odnosa na fakultetu.

Obradović je istakao da nema potrebe za bilo kojom vrstom radikalizacije protesta, jer će problem biti rešen u direktnim razgovorima Ministarstva prosvete i nauke i uprave fakulteta.

Ministar Obradović je naveo i da će, saglasno zaključcima sa sastanka održanog 11. aprila u Rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu, biti zaključen posebni protokol kojim će se regulisati način prenosa finansijskih sredstava za rad fakulteta sa jasno utvrđenim rokovima.



Protokol mora da potvrdi Vlada Srbije, čime će biti otklonjene sve prepreke da studenti polažu ispite u junskom ispitnom roku.

Dvadesetak studenata FPU jutros je počelo štrajk glađu zbog problema oko uplata školarina.

Nešto više od 100 studenata FPU-a, koji su ispunili uslove za upis u narednu godinu, čeka da školarine budu uplaćene i da im se omogući upis.

Školarina na Fakultetu primenjenih umetnosti iznosi 200.000 dinara.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image