Vesti

0

Rastu tenzije na Kosovu

Autor: IJ

Izvor: Danas/Novi Magazin

Rastu tenzije na Kosovu

Tenzije se vezuju i za odluku dve srpske opštine na severu Kosova da, uprkos protivljenju Prištine, Ministarstva za KiM Vlade Srbije i međunarodne zajednice, same sprovedu glasanje na lokalnom nivou, piše dnevnik Danas.

"Priština želi da iskoristi institucionalni vakuum u Beogradu i stvara tenzije. Zbog toga Nemci i Austrijanci stvarno šalju pojačanja, stvarno je uhapšen Goran Arsić, a i psihoze mogu biti stvarne", rekao je Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku.

Politički analitičar i predsednik Nove socijaldemokratije Dušan Janjić smatra da "postoje objektivni pokazatelji pogoršanja situacije, zbog čega NATO preventivno pojačava trupe, ali to ne znači da će doći do nemira i intervencije“.

Janjić je ocenio da je serija uzajamnih hapšenja i optužbi između Beograda i Prištine povećala tenzije na KiM, a zbog "slučaja“ Abazi i nepoverenje međunarodne zajednice prema Beogradu. Prema njegovim rečima, tome treba dodati i "pokušaje albanske opozicije, posebno Samoopredeljenja, da primora Vladu Kosova da još radikalnije spreči srpske izbore, kao i priče o naoružanim Albancima na severu KiM i terorističke akcije u Makedoniji“.

"Izbori i srpska zajednica na KiM sami po sebi nisu takvi rizici, ali svako narušavanje bezbednosti uvek je rezultat promašene politike. Ovog puta Beograda i EU koji nisu na vreme rekli Srbima na neće biti glasanja na KiM. Do ovog spinovanja javnosti delom je doveo i izveštaj načelnika Generalštaba Vojske Srbije", rekao je Dušan Janjić.

Prema rečima potpredsednika Skupštine zajednice opština AP KiM, poslaničkog kandidata i predsednika odborničke grupe DSS u severnoj Mitrovici Marka Jakšića, na terenu - Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku nema nikakve napetosti i tenzija ni među Srbima, niti između Srba i Albanaca.

Jakšić smatra da je "najava novog 17. marta glupost ministra za KiM Gorana Bogdanovića“.

"Ovakvim pričama vlast u Beogradu pokušava da opravda neučestvovanje DS i SPS na lokalnim izborima u Zvečanu i Zubinom Potoku. Da bi neko sprečio ove izbore najpre mora da ukloni barikade i da prođe kroz etnički čistu srpsku teritoriju. Ove dve opštine naslanjaju se na centralnu Srbiju, a zbog konfiguracije terena nekim selima ne mogu ni da priđu. Da cela Rosa dođe iz Prištine, ne bi bila dovoljna. Ako bi, ipak, krenuli, to bi bio rat. EU i SAD se ne isplati da se ovde puca", ocenio je Marko Jakšić.

Prema proceni glavnog i odgovornog urednika prištinskog dnevnika Koha ditore Agrona Bajramija, "sadašnja situacija ne može da se poredi sa 17. martom 2004, jer ti događaji nisu bili planirani, a sada odluke donosi Vlada Kosova“.

Bajrami kaže da bi "eventualna intervencija Prištine bila moguća samo uz koordinaciju sa međunarodnim misijama kao zajednička akcija“.

"Ne verujem da je repriza 17. marta moguća u vreme predizbornih dešavanja u Srbiji, jer međunarodna zajednica ne želi da pomogne rivalima Borisa Tadića. Zato će se voditi računa o svakom planu i potezu na severu Kosova. Približavanjem srpskih izbora rastu tenzije, između ostalog, i zato što niko ne zna kako će se održati. NATO, koji nije zadovoljan Euleksom, pokušava da pojačanjem Kfora spreči da te tenzije prerastu u konflikt", naveo je Agron Bajrami.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR