Ombudsman prati raseljavanje Roma

Zamenik zaštitnika građana Goran Bašić najavio je danas da će predstavnici te institucije pratiti sutrašnje raseljavanje Roma iz naselja pored Belvila.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 25.04.2012.

15:52

Default images

On je najavio da će ta institucija podneti izveštaj o tome da li su tom prilikom poštovana njihova ljudska prava.

U izjavi agenciji Beta, Bašić je rekao da će Romi iz tog naselja biti raseljeni na pet mesta u Beogradu i 27 mesta širom Srbije, u odnosu na njihovo mesto prebivališta.

"Pokušaćemo da, na osnovu smernica koje smo konstruisali uz pomoć međunarodnih standarda koji se primenjuju prilikom raseljavanja, pratimo kako su ti Romi raseljeni i da li su poštovana njihova ljudska prava", rekao je Bašić.

On je dodao da je zaštitnik građana Saša Janković obavešten od gradskih vlasti o svim merama i aktivnostima koje su planirane i da se, za sada, čini da je vođeno računa o svim detaljima aktivnosti koje su predviđene.

Amnesti: Beograd krši međunarodne standarde

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) saopštila je u međuvremenu da će beogradske vlasti prekršiti međunarodne standarde ako sutra počne nasilno iseljavanje romskih porodica iz nehigijenskog naselja kod "Belvila".

Gradske vlasti nisu pružile informacije, adekvatna obaveštenja, pravne lekove niti konsultovale te ljude u vezi s planovima iseljavanja, navodi se u saopštenju AI.

Ta organizacija je navela da za više od 1.000 ljudi, odnosno najmanje 250 romskih porodica, koji žive kod naselja "Belvil" u Beogradu, preti opasnost da sutra budu iseljeni.

U saopštenju AI navodi se i da Evropska komisija odmah mora da pozove beogradske vlasti da otkažu iseljavanje planirano za sutra i nastave razgovore sa stanovnicima "Belvila".

"Evropska komisija mora nedvosmisleno da stavi do znanja da bilo kakva finansijska podrška zavisi od toga da li Grad poštuje međunarodne bezbednosne standarde", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: