Pripreme za srpske lokalne izbore u dve opštine na severu Kosova, Zvečanu i Zubinom Potoku, u punom su jeku i pored negodovanja Beograda, dela međunarodne zajednice i vlasti u Prištini, izjavili su čelnici izbornih komisija te dve opštine. Rok za prijavu izbornih lista ističe danas.


Predsednice opštinskih izbornih komisija u Zvečanu i Zubinom Potoku, Mirjana Vasić i Radmila Kapetanović, kažu da je u njihovim opštinama predato ukupno osam izbornih lista. Prema rečima Mirjane Vasić, liste u Zvečanu su predali Stojanka Petković – URS, Dobrosav Dobrić – SRS, koalicija SPS i PUPS Miodraga Acića, Dragiša Milović – DSS i Srpsko nacionalno veće severnog KiM – Milan Ivanović. Vasićeva je agenciji Beta rekla da će do kraja današnjeg dana liste biti verifikovane i da potom slede i ostale izborne radnje.

Radmila Kapetanović je navela da su do predviđenog roka u Zubinom Potoku predate tri liste – DSS, radikala i Ujedinjenih regiona Srbije. U toj opštini će se 6. maja glasati na 24 izborna mesta, dodala je ona.

Srbi iz Zvečana i Zubinog Potoka, dve od četiri opštine na severu pokrajine u kojima odbornicima ističu mandati, rešeni su da održe lokalne izbore 6. maja, uprkos brojnim protivljenjima Beograda, Prištine i dela međunarodne zajednice uz obrazloženje da nisu u skladu sa Rezolucijom 1244. Ministar za KiM Goran Bogdanović izjavio je pre desetak dana da je od Unmika dobijen negativan odgovor u vezi s održavanjem lokalnih izbora u Pokrajini i da ih Srbija neće organizovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari