Aleksandar Popović, potpredsednik Demokratske stranke Srbije i kandidat za gradonačelnika Beograda, u razgovoru za Danas ističe da partneri DSS posle narednih izbora ne mogu da budu „evrofanatici, niti oni koje hrle ka članstvu u NATO“. Kaže i da je postizborni savez moguć samo sa strankama kojima je „na prvom mestu Srbija“, da između DSS i SNS postoje i sličnosti i razlike, te da ga je „baš briga šta strani ambasadori misle“.

Ponavlja da bi u TV duelu rado ukrstio stavove s aktuelnim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, kome zamera preterano zaduživanje glavnog grada, „koje je trenutno na nivou od 80 odsto godišnjih prihoda“.

  • Pozvali ste Đilasa na TV duel. Da li ste dobili neki odgovor?

– Nisam dobio nikakav odgovor.

  • Šta biste mu tom prilikom rekli, što niste mogli do sada? Koje biste teme nametnuli?

– DSS je izložila, u dosadašnjoj kampanji u gradu, najkompleksniji program u odnosu na sve učesnike ovih izbora. Mislim da nema važne teme za život Beograđana o kojoj nismo izneli svoj stav. Razgovor na nekom od medija s nacionalnom frekvencijom bi svakako pokazao koja su rešenja u prošlosti bila dobra, a koja loša, i koje su najbolje mogućnosti za razvoj Beograda u budućnosti. Svaka je tema u tom razgovoru moguća i dobrodošla, ni od jedne ne bih bežao. Nemam razloga za to.

  • Đilas je nedavno rekao da bi mogao u gradu da formira vlast s vama i DSS. Kakav je vaš odgovor?

– Razgovor koji sam predložio bio bi idealan i da razjasnimo sve stavove, pa i ovaj oko koalicija. Jasne su i sličnosti i razlike na srpskoj političkoj sceni, a interesantno je da se svi izjašnjavaju oko koalicija s DSS, iako je do juče kreirana atmosfera kako stranka neće preći cenzus i nema nikakav koalicioni potencijal.

  • Ukoliko DSS ne bude u prilici da da novog gradonačelnika Beograda, koga biste vi podržali – Đilasa ili Vučića?

– Smisao izbora nije da se posle njih dele fotelje, već da na njima stranke izlože svoje programe, a građani na osnovu programa, ali i prethodnog iskustva sa strankama i pojedincima u njima, te programe podrže ili ne. Nama u DSS sada je najvažnije, i u Beogradu i u Republici, da jasno izložimo za šta se zalažemo. Spekulisanje o postizbornim koalicijama pre samih izbora je, na neki način, uvredljivo za građane, šalje im poruku da su sami izbori nevažni, da su oni samo predigra. A nisu. Oni su suština demokratije.

  • U čemu je razlika između Đilasa, Vučića i vas?

– Razlikujemo se i po biografijama, i po životnim iskustvima, i po dosadašnjim karijerama i po političkim uverenjima.

  • Koji je najbolji potez sadašnjeg gradonačelnika, a koji je najlošiji?

– Različiti oblici pomoći mladim i budućim roditeljima najbolji, a najlošiji – zaduživanje grada do nivoa od preko 80 odsto godišnjih prihoda, zbog čega će Beograd uskoro plaćati glavnice i kamate preko 70 miliona evra godišnje.

  • Da li ćete i vi u završnici kampanje pozvati nekog gosta, kao naprednjaci Đulijanija? Da li ćete intenzivirati kampanju?

– Vodimo intenzivnu kampanju već pet nedelja, a što se medija tiče, ima nas onoliko koliko mediji dopuste, što jasno govori o tome kakvi su mediji, a ne kakva je naša politika ili kampanja.

  • Bez obzira što vas nema mnogo u medijima, primećuje se da je vaša kampanja dobro osmišljena i da podseća na one koje se viđaju na Zapadu. Ko vam je radio kampanju?

– U pitanju je beogradska agencija, koja je radila i kampanju 2000. godine, zajedno s prijateljima iz Gradskog odbora DSS. Nemam nikakve savetnike iz inostranstva.

  • Živeli ste i na Istoku i na Zapadu. Zašto ste onda protiv ulaska Srbije u EU i NATO?

– Protiv NATO jer ne želim da bilo kada bilo koji srpski vojnik počini zločine koje smo mogli da vidimo u Aleksincu, Grdelici, Varvarinu, Takovskoj, Batajnici, jer ne želim da Srbi ginu bilo gde zbog tuđih interesa, a protiv EU od momenta sam kada je postalo jasno da podržava cepanje moje države, da misija Euleks podržava Ustav Kosova, da je Hašim Tači nešto što odražava njihov sistem vrednosti. E, pa, moj ne odražava.

  • S kojim strankama ne biste mogli da pregovarate posle izbora oko formiranja vladajuće koalicije?

– Sa NATO i EU „fanatičnim“ strankama. Savez je moguć samo sa strankama kojima je na prvom mestu Srbija.

  • Tomislav Nikolić kaže da će po zatvaranju biračkih mesta prvo pozvati Koštunicu na pregovore. Verujete li u dogovor sa SNS oko postizbornog saveza, budući da se čuje da strane ambasade već sugerišu naprednjacima da ne pregovaraju s DSS?

– Između DSS i SNS postoje i sličnosti i razlike, o čemu ćemo razgovarati nakon izbora. A što se stranih ambasada tiče, nemam predstavu šta hoće, a i baš me briga, važno je šta građani Srbije žele. Vikiliks najbolje svedoči da ambasade na DSS nisu nikada mogle da utiču.

  • Ukoliko Koštunica ne prođe u drugi izborni krug, kog predsedničkog kandidata biste podržali?

– Posle prvog kruga će se videti da je ovo pitanje bespredmetno.

  • Kakvim rezultatom biste bili zadovoljni posle izbora? Istraživanja vam „daju“ najviše između pet i sedam odsto…

Skeptičan sam prema istraživanjima javnog mnjenja. Sećam se kako je 10. marta 2008. u emisiji jednog beogradskog radija direktorka istraživanja Stratedžik marketinga rekla da „DSS pada i, u suštini, kada bi sada bili izbori i kada bi sama izašla, taman bi prešla cenzus. Zanimljivo je da je LDP, kao relativno nova stranka, u vrlo blagom, ali konstantnom usponu. Od nedavno, DSS i LDP su se izjednačile“. I šta je bilo? Izborni rezultat DSS je bio nešto ispod 12 posto, a LDP nešto iznad pet posto. Nakon tog istraživanja postao sam skeptičan prema najvećem broju njih, pogotovo prema onim istraživanjima koja se lansiraju u toku izbornih kampanja.

Različak

* Zašto ste kao kandidat za gradonačelnika Beograda odabrali baš cvet različak za simbol kampanje?

– Različak je cvet koji je simbol dobrog, koji je lekovit, to je cvet koji leči od umornih očiju, dijabetesa, gojaznosti, žutice, ne vidim da može nekome da smeta.

Ko je koliko potrošio u kampanji

* Kažete da bi bilo „veoma interesantno“ da Agencija za borbu protiv korupcije ispita koliko je ko zaista novca potrošio u ovoj kampanji. Na šta i na koga mislite?

– Na pitanje jedne vaše koleginice zbog čega na televiziji nema spotova DSS, rekao sam da očigledno imamo neuporedivo manje novca od mnogih drugih stranaka i da bi bilo interesantno da se zaista vidi, a to je lako moguće ustanoviti, ko je koliko novca u kampanji potrošio. Ništa strašno i čudno nisam rekao, samo sam iskazao uverenje da će Agencija uraditi svoj posao u skladu sa zakonom. Ne sumnjam u to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari