Poznati voditelj izvređao Srbe

Poznati švedski glumac i radio-voditelj Gert Filking u emisiji na stokholmskom Radiju 1 Srbe nazvao Brejvicima, psihopatama, retardima i prokletim svinjama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2012.

11:09

Default images

Sve ovo se dogodilo prošlog utorka, kada je emitovan sporni program u kome je Filking sa svojom sagovornicom komentarisao suđenje Brejviku u Norveškoj. Pred svojim slušaocima, među kojima je nesumnjivo bilo i mnogo pripadnika srpske zajednice u Švedskoj, ovaj voditelj, koji se aktivno bavi i politikom, Srbe je praktično nazvao „Brejvicima", piše "Pres".

U jednom trenutku Filking je prokomentarisao kako je svet "pun ovakvih Brejvika", da bi ga sagovornica nakratko prekinula konstatacijom: "Uhvatili smo, u svakom slućaju, ovog Brejvika”. Filking je potom, kako piše "Pres", osuo bujicu negativnih rečenica o Srbima.

“Uhvatli smo i mnoge druge, uhvatili smo one Srbe koji su se ponašali kao proklete svinje, koji su pobili više stotina hiljada ljudi i proterali više miliona ljudi, njih smo uhvatili. Misliš li da ih Srbi osuđuju? Ne, Srbi ih veličaju kao heroje. Ko su onda psihopate? Da li je onda veći deo srpskog naroda retardiran? Ili su retardirani samo oni koji su osuđeni za ratne zločine?“, zapitao se Filking.

Kako za "Pres" tvrde predstavnici srpskih udruženja u Švedskoj, ovakve optužbe Srba u Švedskoj su sve učestalije. Miroslav Ilić iz jednog takvog udruženja rekao je da bi moralo da usledi zvanično izvinjenje Filkinfga i Radija 1.

Inače, prema nezvaničnim podacima, u Švedskoj živi oko 300.000 građana srpskog porekla, što ih čini jednom od najbrojnijih manjinskih zajednica u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

426 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: