Svet

0

Izbori svakog birača koštaju evro

Autor: MP

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Izbori svakog birača koštaju evro

Izvor: AP/Tanjug

"Opština za izbore uglavno plaća dnevnicu angažovanom personalu", objasnio je popredsednik francuske opštine So Filip Loran, izdatke iz budžeta za jedan izborni dan, preneo je francuski list Figaro.

Loran je naveo da se uoči nedeljnih izbora, sređuju prostori u kojima će se glasanje obavljati, a to su obično školske učionice ili druge prostorije u javnim ustanavama.

"Broj upisanih glasača po izbornom mestu ne sme da pređe 1.000. Na dan izbora potrebno je na svakom izbornom mestu angažovati po dve osobe u dve smene koje traju po 12 sati", rekao je potpredsednik opštine.

Opština sa oko 20.000 stanovnika obično pošalje 100 svojih činovnika, koji pregledaju izborne listiće glasača i vrše indentifikaciju građana. 

Država sa svoje strane preuzima troškove glasačkog materijala, kao što su rashodi za štampanje biračkih listića i glasačkih biltena. 

Za parlamentarne izbore važi pravilo da kandidati sami štampaju svoj izborni materijal a samo oni koji osvoje najmanje pet odsto glasova u prvom krugu izbora imaju pravo na nadoknadu od strane države. 

Pravilo koje se takođe mora poštovati jeste da korišćeni papir mora da sadrži bar 50 odsto reciklirane hartije. 

Prema proceni u Senatu, gornjem domu francuske narodne skupštine predstojeći predsednički izbori koštaće francusku državu 217,3 miliona evra, dok bi troškovi za parlamentarne izbore kasnije ove godine mogli bi dostići 122,3 miliona evra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR