Nova epizoda verovatno najvećeg fudbalskog derbija Evrope između Barselone i Real Madrida u subotu (20.00) mogla bi da odredi ime novog prvaka Primere. Nou Kamp biće poprište 219. El Klasika, računajući sva takmičenja, sudar dvojice najboljih fudbalera sveta Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, dve filozofije fudbala, a biće prožet i nacionalnom niti koja razdvaja Katalonce od Španaca.

Barselona – Real Madrid

Stadion: Nou Kamp. Kapacitet: 99.354. Sudija: Alberto Maljenko.

Barselona: Valdes, Alveš, Pike, Maskerano, Pujol, Buskets, Ćavi, Inijesta, Fabregas, Mesi, Pedro.

Real: Kasiljas, Arbeloa, Pepe, Ramos, Marselo, Kedira, Alonso, Ozil, Kaka, Ronaldo, Benzema.

 

Ujedno, to će biti čak šesto odmeravanje snaga u tekućoj sezoni i prilika Realu da upiše prvi trijumf, nakon tri pobede Barselone i dva remija. Ukoliko u tome uspe, pa čak izbori i remi, „kraljevski klub“ će se skoro sigurno krunisati u prvaka Primere, što bi za Žozea Murinja bilo još jedno priznanje. S druge strane, trijumf Barselone, koji prognozira celokupna fudbalska javnost, doveo bi Katalonce na samo bod zaostatka i produžio neizvesnost u preostala četiri kola.

Rivali u duel ulaze nakon poraza u prvim polufinalnim mečevima Lige šampiona pa bi povoljan ishod za oba tima bio odličan stimulans pred revanš u najelitnijem klupskom takmičenju Starog kontinenta. Međutim, Real i Barselona započinju susret izjednačeni i po mnogim drugim parametrima. U istoriji međusobnih duela oba kluba ostvarila su po 86 pobeda, a dvojica najboljih fudbalera, Mesi i Ronaldo, postigla su po 41 gol u Primeri. Zato svi očekuju da će sudar dvojice „gladijatora“ odneti prevagu na terenu, ali daleko od toga da Gvardiola i Murinjo neće imati još aduta tokom 90 minuta susreta.

Izvesno je da španski stručnjak neće moći da računa na Aleksisa Sančeza koji se povredio protiv Čelsija u Ligi šampiona, ali će se zato u tim vratiti Žerar Pike i zauzeti mesto štopera u ionako oslabljenoj odbrani koja će do kraja sezone kuburiti na levom beku kojeg će ponovo igrati kapiten Pujol. S druge strane, Murinjo u novoj igri nadmudrivanja neće moći da računa na Karvalja i Lasana Dijaru.

U sudaru dve filozofije fudbala, kojima je jedino zajednički veliki posed lopte i jak napad, prevagu bi mogla da odnese čvrsta odbrana. Čelsi je u Ligi šampiona pokazao kako treba postaviti linije da Barselona ne može da dominira, ali su Mesi i drugovi i pored toga imali pet-šest odličnih prilika. Istovremeno, Bajern je u potpunosti isparirao „kraljevskom klubu“ na sredini terena, što Kataloncima takođe ne bi trebalo da predstavlja problem. Interesantno je da su dvojica ključnih fudbalera oba tima, pored Mesija i Ronalda, Ćavi i Kasiljas, pred subotnji duel govorila više o svojim trenerima nego o samoj utakmici.

– Ukoliko pobedimo u subotnjem meču to će nam izvesno ostaviti Pepa Gvardiolu kao trenera. Važno je da on nastavi rad u klubu jer je verovatno i najvažnija ličnost u Barseloni. Sam će doneti odluku o svojoj karijeri, ali zaista bismo voleli da ostane na Nou Kampu – rekao je uoči meča jedan od najboljih igrača Barselone Ćavi.

Golman i kapiten Reala Iker Kasiljas naglasio je da bi jednog dana, ako postane trener, želeo da bude poput Murinja.

– Voleo bih da krenem njegovim stopama i ostvarim uspehe kakve je on napravio u svim klubovima u kojima je radio. Pored toga, želeo bih da upoznam Pelea, Maradonu i Bekenbauera, da sedim sa njima i upijam njihovo iskustvo – kazao je Kasiljas.

Šuster: Realu dovoljan remi

– Realu je na Nou Kampu dovoljan i bod, a pobeda bi im sigurno donela novu titulu. Zato verujem da Murinjo neće rizikovati, da neće ići na pobedu, jer bi u slučaju otvorene igre mogao da pretrpi poraz koji bi vodio u gubitak Primere, što bi za njega bila katastrofa – smatra nekadašnji trener Reala Bernd Šuster.

Raspored do kraja Primere

Rajo Valjekano – BarselonaReal – Sevilja

Barselona – Malaga Atletik – Real

Barselona – Espanjol Granada – Real

Betis – Barselona Real – Majorka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari