Nole igrao za svog junaka!

N. MANDRAPA

19. 04. 2012. u 14:14

Đoković tokom treninga saznao da mu je preminuo deda Vlado. Iako je razmišljao da se vrati u Beograd, izašao je na teren kako bi trijumfovao za dedu

ZAPLAKAO je Novak Đoković u četvrtak na treningu u Monte Karlu kada mu je porodica javila tužnu vest da je preminuo njegov deda Vlado. Istog trenutka naš teniser je prekinuo sparing i napustio teren lica zagnjurenog u peškir.

Nije Nole želeo da prisutna publika vidi njegov bol. Želeo je da ostane jak. Na terenu uz njega su se našli trener Marjan Vajda, kondicioni trener Gebhard Fil Grič i portparol Edoardo Artaldi. Tešili su ga, baš kao i devojka Jelena Ristić.

Šta je sve prolazilo kroz glavu najboljeg igrača sveta u tim trenucima od toga da se istog časa vrati kući, u Beograd, i bude uz svoju porodicu, do toga da ostane na turniru i do kraja se bori za trofej.

Profesionalac u njemu je pobedio. Izašao je na duel protiv Ukrajinca Dolgopolova. Borio se, a svima je bilo jasno da je duhom i srcem odsutan sa terena... Ali pobedio je . Izgubio je samo prvi set a onda smogao snage i sa mislima na dedu, kao i pre dvadeset dana u Majamiju trijumfovao.

- Ovaj trijumf sam posvetio svom deda Vladi, koji mi je sve ove godine slao beskrajnu podršku i pozitivnu energiju. Uvek je bio nasmejan i spreman za šalu. Deda Vlado je moj junak i borac koji se nikad nije predavao. Tako je i mene naučio - rekao je tada Đoković.

Vlado, koji je preminuo u 84. godini, imao je poseban odnos sa Novakom još od ranog detinjstva srpskog šampiona. Dok su Srđan i Dijana radili na Kopaoniku, kako bi izdržavali porodicu, deda je brinuo o svom unuku. Ništa mu nije bilo teško i svakog jutra je tramvajem vodio Noleta na treninge sa Banjice u TK Partizan. Novak koji mu je često kao mali sedeo u krilu, kako je odrastao sve je bio vezaniji za dedu. Bili su pravi drugari.

- To je moj unuk, najbolji na svetu. Ponosan sam na njega. Nema sumnje da će moj Nole dugo ostati prvi. On je pošten i predan poslu kojim se bavi i konačno je nagrađen za to. Prošlo je 18 godina otkako sam ga vodio na treninge, a sada je dočekao da bude prvi na svetu. Svaka mu čast, ponosan sam na njega - govorio je deda Vlado sa ponosom posle Novakovog istorijskog uspeha na Vimbldonu prošle godine.

Vladimir je živeo na Banjici, od kako se svojevremeno zbog posla preselio iz Zvečana. Bio je izuzetno popularan među komšijama. Svi su se skupljali u njegovom stanu i gledali Đokovića na velikim turnirima. Svi su ga obožavali jer je bio neposredan, prirodan, velikodušan i što je činio da se svaki gost u njegovom domu oseća kao kod kuće.

- Dugo ga nema, znamo da je bolestan. Ali, izvući će se Đole, kako ga zovemo u komšiluku. Ponovo ćemo zajedno da gledamo Novaka i slavimo pobede - govorili su stanari iz Vladinog ulaza u zgradi na Banjici, do pre samo nekoliko dana, nadajući se njegovom oporavaku.

Sahrana će biti održana u subotu, na Novom groblju u Beogradu.

OD SRBICE DO BEOGRADA

NOVAKOV deda je rodom iz malog mesta u Crnoj Gori, Jasenovog Polja, pored Nikšića. Prvo je živeo u selu Voćnjak kod Srbice, u kosovskom srezu Drenica, gde je njegov otac Neđeljko, kao učesnik Bregalničke bitke, dobio zemlju 1928. godine. Posle brojnih muka tokom Drugog svetskog rata, i porodičnih stradanja, preselio se u Zvečan, kod Kosovske Mitrovice, 1951. pošto je dobio posao u "Trepči". U tom gradu je dobio sve troje dece, Srđana, Gorana i ćerku Jelenu. Kao predstavnik "Tehnoprometa" za Kosovo i Metohiju, dobio je stan od firme na Banjici u Beogradu, 1981. godine kada se i preselio u prestonicu.

ČASNO POREKLO ĐOKOVIĆA

DEDA Vlado je, svojevremeno, otkrio i poreklo Đokovića, odnosno lozu njegove porodice.

- Mi vučemo poreklo sa Čeva, od Damjanovića. Naš predak Đoko Damjanović oko 1730. godine ubio je nekog turskog agu, pa je morao da beži sa familijom. Ponuđeno mu je veliko imanje u Zeti, ali se ipak opredelio za Jasenovo Polje, ispod planine Vojnik, iznad Nikšića, da bi mogao da se bavi stočarstvom. Tako smo mi postali Đokovići - rekao je Vlado.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (92)

Branko

19.04.2012. 14:52

Novaku iskreno saucesce kao i svim Djokovicima, deda je izgledao vitalno i krepko i tesko je za poverovati da nije vise ziv.

Rados

19.04.2012. 15:36

Iskreno saucesce porodici Djokovic.Nole igraj za dedu da pobedis Dolgopolova on bi to sigurno zeleo.Nadam se da je Bog dao tvom dedi lepo mesto na nebu. :(

balkanac

19.04.2012. 15:51

Nole, ti i tvoja porodica primite moje iskreno saucesce povodom smrti tvog voljenog dede.Tvoj veliki obozavaoc .Nastavi turnir u M. Karlu i ja ti od srca zelim da ga osvojis.

ALEX

19.04.2012. 15:54

A nisu mogli da sačekaju da odigra meč, pa onda da mu jave. Jeste odličan, jeste veliki, ali mora da se povede računa da iz sporta ne pređe u estradu.

Igor

19.04.2012. 16:08

@ALEX - Pa, vas kao da su vukovi odgajili, a ne ljudi. Zato sto place zbog smrti dede, to je prelazak u estradu?!

Cetnik Montreal

19.04.2012. 15:57

Bog da mu dusu 'prosti,laka mu zemlja bila.Raspalaka i mene Novace!Saucesce Djokovicima!

Katunjanin

19.04.2012. 19:41

@Cetnik Montreal - Citam pozdrave i kritike. Zar je vazno odakle je ko? Takav mentalite nas je uveo u tragicni i sramni gradjanski rat 92-85 godine. U mom gradu zivi prilican broj muslimana iz Bosne. navijaju za Noleta isto koliko i mi. Nole pripada svim dobrim ljudima. Predlazem Novaku da posveti ovaj turnir njegovom voljenon dedi Vladi, a ja cu da se pomolim za pokoj Vladine plemenite duse, koji je bio Novak najveci navijac. Nole, cestitam ti na pozitvnoj odluci. Neka te Vas Vaskrsli Gospod utesi!

Silvana

19.04.2012. 16:09

Iskreno saucesce porodici Djokovic. Nole igraj danas za njega i za ljubav kojom vas je obasipao! Neka mu je vecna slava!!1

Beogradjanin

19.04.2012. 17:08

Iskreno saucesce Novaku i njegovoj porodici. Novak je dedu obradovao prosle godine - neka se seca toga.

ja

19.04.2012. 17:33

@Beogradjanin - Iskreno saucesce porodici Djokovic.Nole ga je puno voleo,a kako i ne bih kad mu je bio deda.Zao mi je Nole.U svakom slucaju nedaj se Nole Srbija je uz tebe.

Grobar

19.04.2012. 17:58

@delije niksic - Kakav njegov Niksic?Sta lupetas, covek je rodjen u Beogradu a njegov otac na Kosovu u Zvecanu, jeste da mu je pradeda poreklom iz Niksica inace stare Hercegovine ali da bi neki grad bio tvoj i da ga saosecas moras biti rodjen u njemu. I moj deda je poreklom iz Niksica a ja sam rodjen u Beogradu i nikada Niksic nemoze biti moj vec Beograd.............

Unuk Joce iz Kos.Mitrovice

19.04.2012. 20:26

@delije niksic - Poslednji pozdrav zemu Vladi, od bivšeg kolege Joce Markovića.Iskreno saučešće Djokovićima.

Nije trenutak za to

19.04.2012. 20:31

@delije niksic - provokatori iz c.gore.i meni je pradeda sa Mojkovca kakve veze imam ja sa tim narodom,ja sam u Srbiji rodjen,svi moji su rodom iz Srbije.koriste ovaj tužni dogadjaj za cg propagandu.stvarno nije u redu.

Atanacko

19.04.2012. 17:35

Lično da sam na njegovom mestu bi spakirao kofere i otšao sa turnira .Greh je dati veću prednost bodovima na turu kojih svakako ima u velikim zalihama.Osim ako sponzori ne kažu kontra.

baunti

19.04.2012. 18:53

@Atanacko - Dedu vratiti ne moze, a vremena da ode i oda mu posljednju pocast ima. Pobjedio je za njega, i to je ok. Sada treba da ide do kraja i da uzme trofej za svoga djeda. A deda se vjerovatno nazivio, tako da mu dalje zrtvovanje mladjih i ne teba. Koliko god da zvuci "neljudski", realno je. A Novak ce imati vremena da oplace svog dedu...

Vojin

19.04.2012. 19:00

@Atanacko - Hajde ti se lepo spakuj(ne spakiraj) i odmagli sa srpskih sajtova!!! Cudi me da nisi pored srpskog imena dodao i ono obavezno BG sto vi hrvati podmuklo radite!!! Srbi imaju pobednicki mentalit,za razliku od vas i navikli smo i kada je tesko,da pobedjujemo i da se borimo..Takav je i Novak,ako nisi znao !!!

MatijaBG ONLY PFC

19.04.2012. 20:22

@Atanacko - Baunti,odmah je trebao otkazati turnir,otici deki dati pocast....to se ne radi sa zakasnjenjem.Porodica je uvek ispred svega....

baunti

20.04.2012. 03:04

@Atanacko - Matija, zasto da otkazuje cijeli turnir? Vijesti je dio u pola meca, koji je zavrsio na brzinu, jer i da nije, opet ne bi nista brze stigao da oda posljednju pocast svome dedi. Do subote, kada igra slijedeci mec ima vremena da to i ucini. Ja da sam na mjestu njegovog dede, prvi bih mu rekao da ne prekida nego da ih sve tuce do nogu, samo za inat... onaj nas, pravi srpski endemicni inat. Vise bi znacilo njegovom dedi da mu Nole osvoji i ovaj turnir i posveti pobjedu nego da prekida na pola...

niko

20.04.2012. 03:05

@Atanacko - Matija, porodica jeste vaznija, ali njegov deda bi upravo zbog toga zeleo da Nole uspe, a ne da odustaje. Ja znam, da bih tako razmisljao da moj unuk igra na ovakvom turniru.

Dule Los Angeles

19.04.2012. 18:49

Saucesce Novaku i Porodici.Upravo je pobedio Dolgopolova.Treba znati da je deda Vlada vodio malog Novaka koji je imao 6-7 godina sviki dan dva puta na trnining, s'kraja na kraj Beograda.I to je trajalo dok Novak nije ojacao.Zato ga je Novak istinski voleo i bio vezan za njega.To sto su ga emocije malo savladale je dobro,jer je time pokazao da je covek i pravi Srbin koji zna i postuje svoje korene.KomentatorE kojima se cak ni saucesce ne svidja ne treba ni komentarisati.

djole

19.04.2012. 19:06

iskreno saucesce porodici najuspjesnih srba,na gubitku clana najbolje familije na svijetu. Imao se deda rasta i roditi...

Milo

19.04.2012. 19:15

Novače ti si nešto najlepše što se desilo ovim prostorima, nada za mlade, ti si vera u bolju budućnost. Bog ti dao zdravlja, i neka ti se svaki korak pozlati.Tvoj deda je doživeo da ima takvog anđela za unuka.Neka mu je večna slava.Milo

BERANE-SRBIJA

19.04.2012. 19:40

Moje iskreno saucesce porodici Djokovic.. NOLE brate srpski,znam odlicno kako ti je, odluci kako ti srce zeli,osvoji turnir za svog djeda i znaj da se za junacima ne place,samo hrabro i neka te Bog cuva sokole.. Inace bavim se sportom u Americi i bio sam u istoj situaciji kada mi je umro djed hiljadama milja daleko od ociju ali ne od srca.. NOLE NAJBOLJI SI I NAJVECI COVJEK!

Miro Markovic

19.04.2012. 20:00

Smrt jedne osobe za porodicu je uvek tuzna i teska. To ne moze niko da opovrgne. Ali, kada gledamo sa sire perspektive, svi smo mi rodjeni da zivimo i jednoga dana umremo. Umiranje je deo zivota - momenat kada jedna forma energije preuzima drugu. Mi smo svi deo prirode i sa tim prirodnim procesima moramo da se mirimo. Zivimo i cinimo dobro, dok mozemo, a kad kraj dodje, treba biti tuzan ali uzdrzan, jer to je neizbezno. Saucsce Novaku i porodici.

kojo

19.04.2012. 20:35

Iskreno saučešće porodici Đoković, Nole tebi je sada najteže ali izdrži. U nove pobede!

Djordje

19.04.2012. 20:51

Moje najiskrenije saucesce porodici Djokovic.Bog blagoslovio tebe Nole i tvoju porodicu.Tvom dedi Vladu neka je vecna slava!

BOJKE BN

19.04.2012. 23:17

@rade - Ti ne mislis,ti lupas gluposti i skaces po ganglijama svim normalnim ljudima ovde......

good_ol_rebel

19.04.2012. 21:06

Вјечнаја памјат! Почивао у миру Божјем. Саучешће породици Ђоковић и нашем српском витезу Новаку.

goran

19.04.2012. 21:13

Nole primi iskreno saucesce,glavu gore i radi ono sto najbolje znas za svog dedu.Neka mu je vjecna slava.

Orao

19.04.2012. 21:31

Nole iskreno saucesce! Od sada svaka tvoja pobeda je za tvog deku koji te je voleo i bio ponosan na najboljeg nuka na svetu. Neka mu je laka zemlja!

jana

20.04.2012. 08:01

@Dragan - Slazem se potpuno. sad ide senzacija . Pa covek odzivio svoje. Ali to je Novakov deda. Dajte ljudi dosta vise. On ne igra za reprezentaciju nego samo za svoj dgeb.Deda je deda ali ipak malo oladite..Da ja dozivim 83.ijuujujuuuuuuuuu

gox

20.04.2012. 09:24

@Dragan - Nadam se da si samo bio neobazriv, u suprotnom ne znam šta bih ti mogao reći.

spale003

19.04.2012. 22:36

Ne treba biti ni unuk ni deda da se shvati koliki je bol i gubitak. Saucesce jednog dede.

Bisa

19.04.2012. 22:47

Najiskrenije saucesce porodici DJokovic, a mom dragom Noletu titulu za pokojnog deku.

Cult

20.04.2012. 07:19

Možda ja nisam normalan, ali ako je Nole poštovao svog đeda, kao što je ovaj poštovao njega valjda je red da ga ispoštuje i ode na sahranu.Ako ti je novac i tenis važniji od porodice izem ti sav novac koji si zaradio do sad.Imaš titulu, ali nemaš dušu.Za mene si prošlost.

Stanka

20.04.2012. 08:28

Njegova sreća što je imao ovakvog dedu i korene.Iskreno saučešće Novaku i porodici Đoković.

Posmatrac

20.04.2012. 09:23

Cudo da sada ne oglasavaju oni koji govore da se stanovnici Srbije koji su poreklom iz Crne Gore proteraju u Crnu Goru

SRBIN CG

20.04.2012. 10:42

@Posmatrac - Evo ja cu da se oglasim i da ponovim da sve one koji se izjasanjavaju kao nekavi nacionalni nepostojeci crnogorci treba smeniti sa svih direktorskih funkcija u Srbiji! Novak nema nikakve veze sa ovom i ovakvom jadnom Cg kao ni ja! Zivjela Srbija.

JA

20.04.2012. 11:54

@Posmatrac - Svim srpskim šovinistima: Isti ste ko Hrvati: oni žive od mržnje prema Vama, a vi od mržnje prema Crnogorcima.Ovome jadu, što nas naziva nepostojećim poručujem: Bolje bi bilo da su ti mama i tata nepostojeći, nebi se rodio takav šovinista.Uvijek ste bili ljubomorni na Crnogorce jer su na svim lestvicama daleko ispred Vas.Da Vas nijesmo spasili na Mojkovcu 1914, danas bi svi Srbi stali ispod jedne šljive.

ZoranSA

20.04.2012. 12:30

@Posmatrac - Stvarno ne razumem mnoge od vas sa stvarno kratkim vidom. Ziveli Srbi gde god u svetu bili, ziveo Nole i hvala mu sto veoma pametno pokazuje svima da je Srbin iz CG, RS, sa Kosova, iz Bosne....Setite se svoga grba i koje mu je znacenje i ne postavljajte vise pitanje odakle je koji Srbin-svi smo mi Srpska deca i ja vas sve volim!!!

ZoranSA

20.04.2012. 12:39

@Posmatrac - Neverovatno, gde ste skolu zavrsili?! Svi stanovnici bivse Jugoslavije treba zrelo da razmisle o svom poreklu, o tome zasto je Jugoslavija postala bivsa i kada su bili jaci: sada ili onda??? Zar vam nije dovoljno ono sta nam drugi rade, moramo i da im pomognemo u slavlju uspeha naseg "unistenja"?!?!

ZITORADJA

20.04.2012. 09:30

ISKRENO SAUCESCE NOVAKU I NJEGOVOJ PORODICI,A DEKI VLADIMIRU NEKA JE LAKA ZEMLJA.,.NOLE CUVAJ SE.,.,.,

katunjnin

20.04.2012. 10:12

Samo Crna Gora može da da izdanke kakav je i Novak!!! Naprijed Čevljaninu, naprijed katunjaninu!!!!! Eviva Montenegro!!!

SRBIN CG

20.04.2012. 10:38

@katunjnin - Katunjanine sto bi stari rekli prdis na silu!!! Novak je ponos vaskolikog srpstva,a posebno ponos nas Srba iz ove tvoje CG. Zivjela majka Srbija a porodici Djokovic iskreno saucesce.

Ivan

20.04.2012. 15:01

@katunjnin - Izgleda da je sve sto je valjalo u CG doslo u Srbiju, a ostao sljam.

Svetlana

20.04.2012. 10:17

Najiskrenije saučešće Noletu i njegovoj porodici.Nole je i u ovoj teškoj situaciji pokazao svoju snagu i profesionalizam.

Serbin

20.04.2012. 10:33

Pa sta ima veze sto je poreklom iz Crne Gore, on je Srbin, an ne Crnogorac, tako i tako se 50% stanovnika C.Gore izjasnjavaju kao Srbi:)

Nada Banja Luaka

20.04.2012. 10:47

Neka deka Vladimir pociva u miru, ostavio je iza sebe veliko bogastvo a to su njegova djeca i unuci.Dragi Nole gledala sam te i plakala. Izdrzao si, znam tvoje emocije tokom ovih godina gubila sam meni drage.Bio si i ostao veliki nas Nole.

Biljka

20.04.2012. 11:52

Cemu tolika potreba da snimaju i pustaju snimak kako je covek odreagovao kada mu je javljena tuzna vest i kako covek place?Zasto se od svega pravi spektakl?Pustimo ga da tuguje u miru,a Nole-po ko zna koji put si dokazao kakav si igrac i sto je najvaznije,kakav si covek.Divim ti se.

Naopaki

20.04.2012. 12:13

Preduzece mu poklonilo stan na Banjici a sto nije u Kosovu polju,Urosevcu,Djakovici ili Pristini???Pa eto kako smo i zasto migracionom politikom i izgubili Kosovo...i posle se nesto cudimo???Verovatno je imao i dobru penziju i sve cetiri u vis do 84.te...

dejan

20.04.2012. 12:37

Sada se zaista bidi da je Novak jako dobra osoba. Svaka ti cast. I da osvojis ovaj turnir za djeda Vlada

Buda

20.04.2012. 13:07

Ne vidi se da Nole danas bas mari za sudbinu Kosova odakle su mu preci ... Na svim onim nastupima u medijima na Zapadu mogao je bar nesto da saopsti o kosovskoj golgoti koja traje...

URAN

20.04.2012. 13:18

bas me dirnulo kada sam saznao prichu o dedi i novakovim roditeljim koji su radili na kopaoniku. Ta veza sa Dedom u najranijem detinjstvu...

apostol

20.04.2012. 14:58

Iskreno saucesce za naseg Noleta. Budi smiren i nastavi da igras, jer tvog dede je dusa oko tebe 40 dana i njegova dusa cete podstici da osvojis ovo prvenstvo.

Ivan

20.04.2012. 15:13

Dedina sahrana je jednom u životu,a tenis se igra svakih mesec dana moj Novače,sramota....

FCRS

20.04.2012. 16:45

Nek je dedi laka zemlja i vecna slava.Novak je ljudina covecina u stvari i to su slabe reci ne postoje dovljno jake!!!!!!!!! Svaka ti cast!!!!!!!!!!!P.S. A ovih par .......... koji sve znaju neka idu da lece svoje komplekse na drugom mestu!!!!!!!!!