Heroj prve polufinalne utakmice koju je Čelsi odigrao protiv Barselone u utorak na Stamford Bridžu svakako je Didije Drogba, postigavši prvi i jedini gol u drugom minutu nadoknade prvog poluvremena, i tako doneo svom timu velike šanse u revanšu protiv favorizovane Barselone.

Britanska štampa veliča reprezentativca Obale Slonovače, čija je slika osvanula na naslovnim stranama najbitnijih ostrvskih medija, a fudbaleri drugih timova odali su priznanje 32-godišnjem igraču, uz opasku da nije igrao u pravoj obući, aludirajući na česte padove Drogbe tokom meča.

Didije Drogba nije imao lak život pre nego što je postao profesionalni fudbaler. Zbog velikog siromaštva u rodnoj zemlji roditelji su ga već sa pet godina poslali u Francusku kod ujaka, ali je Drogba zbog bolesti ubrzo morao da se vrati. Sa 11 godina ponovo se doselio u Evropu gde je počeo sve ozbiljnije da trenira fudbal, a sedam godina kasnije potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor sa francuskim drugoligaškim klubom Le Mans. Na početku je imao problema sa povredama, pa je tek sa 24 godine prvi put zaigrao za tim iz prve lige, da bi ubrzo zaigrao za jedan od najvećih francuskih klubova Olimpik Marsej.

Fantastičnim partijama privukao je pažnju najvećih svetskih klubova, a u Čelsi je prešao 2004. za neverovatnih 36 miliona evra, što je bio tadašnji rekord londonskog giganta. Više puta je bio čovek odluke u najbitnijim utakmicama svog kluba zbog čega je miljenik navijača, a dobitnik je i brojnih individualnih priznanja. Kako često ističe, najviše je ponosan što ga je magazin Tajm 2010. godine uvrstio među 100 najznačajnijih ljudi zbog značajnih doprinosa Obali Slonovače. Naime, Drogba je 2006. godine pozvao na mir u svojoj državi, a pet godina kasnije pridružio se Komisiji za mir i još jednom zamolio da se borbe obustave, nakon što je spaljena i kuća njegovih roditelja.

Rođen je 11. marta 1978. godine u Abidžanu. Oženjen je i ima troje dece. Ima dva mlađa brata koji se takođe bave fudbalom, a 19-godišnji Fredi trenutno nastupa za omladinsku ekipu francuskog prvoligaša Dižon. Poznat je po humanitarnom radu, a od novca koji je zaradio od ugovora sa Pepsijem sagradio je bolnicu u rodnom gradu. Prvi klub za koji je igrao Drogba, Levalois, nazvao je svoj stadion upravo po reprezentativcu Obale Slonovače. Kada je bio mali roditelji su ga zvali Tito, jer se njegova majka divila borbenom duhu tadašnjeg predsednika SFRJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari