U ovom trenutku za Srbiju su podjednako značajni i Rusija i Amerika. Vašington zbog snažnog uticaja na države članice EU, čiji je odnos prema Srbiji davno poznat, a Moskva zbog vrlo pozitivnog odnosa prema problemima sa kojima se naša država suočava, naročito na KiM. Tako snažna i iskrena podrška Srbiji kao državi i njenim građanima nikome ne daje za pravo da to minimizira ili zaboravi – ističe za Danas Milan Bačević, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke.


Kako vidite buduću saradnju Beograda i Moskve?

– Najrealnije je intenzivirati ekonomsku saradnju. Smatram zlonamernim analize o dve milijarde evra investicija iz država EU. Možda je to i tačno, ali se pozitivni rezultati ne vide. Na drugoj strani, investicije iz Ruske Federacije su u startu sprečavane na vrlo perfidne načine, jer niko od naših državnika do 2008. nije išao da učini makar pokušaj afirmacije plasmana kapitala iz te države. To je rađeno ciljano, kako bi se priča o nebrizi Rusije prema Srbiji proglasila istinom. Sada, Boris Tadić juri Evropom tražeći pomoć. Sada će mu biti prihvatljiva pomoć i iz Rusije.

Ima li gotovih projekata koji bi se realizovali ako SNS dođe na vlast?

– Imamo nekoliko strateških projekata, podjednako važnih i Zapadu i Istoku. Pomenuću plovni tok Dunav – Morava – Vardar, „Južni tok“, više važnih projekata iz oblasti energetike, eksploatacije prirodnih resursa, agrobiznisa… Ti projekti donose nova radna mesta, bolji životni standard, političku i ekonomsku sigurnost i nezavisnost. Ekonomski uticaj RF u Srbiji je za sada neznatan zbog odnosa političkih snaga u Srbiji, a politički nam je nedovoljno poznat jer je SNS još u opoziciji. Nadamo se ne za dugo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari