Agencija za borbu protiv korupcije primila je osam kompletnih i tri nekompletna finansijska izveštaja političkih stranaka do juče kada je u 16.30 istekao rok partijama da ovom nezavisnom telu dostave godišnju dokumentaciju o finansiranju i imovini i prilozima za 2011.


Kompletne izveštaje predale su Demokratska stranka, Grupa građana Ravanica, Pokret snaga Srbije, Zajedno za Šumadiju, Demokratska stranka Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije, koja je i prva podnela izveštaj, a nešto posle nje su to učinile i Zeleni Srbije i Jedinstvena Srbija, rečeno je Danasu u Agenciji.

Nekompletne izveštaje su poslali Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Bogata Srbija – Pokret poljoprivrednika i privrednika.

Kako nam je objašnjeno, Agencija će prihvatati i izveštaje koji su poslati poštom, ali na kojima je jučerašnji datum, 17. april, kada je i istekao zakonski rok za slanje dokumentacije. Za one stranke koje nisu ispoštovale rok i nisu predale izveštaje biće utvrđeno da li je došlo do nekih propusta. Ukoliko jeste, Agencija će pokrenuti postupak za utvrđivanje prekršajne odgovornosti.

Dokumentaciju treba da dostave 83 partije

U Srbiji je do početka marta registrovano 87 političkih stranaka, od kojih su četiri osnovane ove godine. Usvajanjem novog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, utvrđen je tačan rok za predaju finansijskih izveštaja stranaka i to je 15. april. S obzirom na to da je ove godine taj datum bio na državni i verski praznik Uskrs, pomeren je na prvi radni dan posle praznika 17. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari