Sport

1

Koš i titula za pamćenje

Autor: IJ

Izvor: Tanjug/Novi Magazin

Koš i titula za pamćenje

Na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 20 godina od osvajanja titule kontinentalnog šampiona, stručnjak koji je tada vodio crno-bele istakao je nužnost da klub ostane avangarda kao do sada i da "proizvodi igrače i trenere".

"Ne treba previše vraćati film na to vreme, dovoljno je da se pogledaju fotografije, a glavna razlika je što sam onda imao crnu, a sada belu kosu. Drago mi je što su ovde prisutne sve generacije Partizana, ovo treba da se pamti za sva vremena. Niko kao Partizan", izjavio je Obradović na akademiji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), gde se okupilo oko 600 zvanica.

Partizan je pre 20 godina u Istanbulu ušao među evropske košarkaške besmrtnike pobedom u finalu protiv Huventuda koju mu je doneo legendarni plejmejker Aleksandar Ðorđević "trojkom" u poslednjim sekundama dramatične utakmice (71:70).

"Partizan je pre dve godine bio blizu da ponovi uspeh iz Istanbula, a ne znam da li će to moći u budućnosti. Znam da je ekonomska situacija teška, jer sam u stalnom kontaktu sa predsednikom kluba Predragom Danilovićem, ali važno je da mladi talentovani igrači znaju gde su došli", rekao je Obradović i naglasio da mu je titula u Istanbulu najdraža zato što je bila prva i što je osvojena s Partizanom.

Crno-beli su do završnog turnira u Istanbulu prošli put kakav verovatno nije nijedan klub u istoriji evropske košarke. Oni su zbog rata u tadašnjoj Jugoslaviji samo jednu utakmicu kao domaćini odigrali u hali Pionir, dok su u ostalim mečevima protivnika ugostili u madridskom predgrađu Fuenlabradi.

Predsednik Košarkaškog kluba Partizan Predrag Danilović rekao je da su crno-beli pre 20 godina rizikovali i pogodili s mladim trenerom Željkom Obradovićem pošto je tim pod njegovim vođstvom osvojio titulu prvaka Evrope.

"Ne treba zaboraviti da je Obradović imao veoma mladu ekipu. Smatram, pritom, da je odluka da zbog sankcija kao domaćini igramo u Fuenlabradi bila pun pogodak. U istorijskim knjigama je oduvek pisalo da je Konstantinopolj bilo najteže osvojiti, a te 1992. godine Evropa je dobila novog prvaka, ali i velikog trenera", izjavio je Danilović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran Vulicevic

Bili bi dobro da su citati tacni jer ono sto je izreceno sinoc ovde nije napisano vec je izmenjeno tako da dovodi do promene smisla