Ekonomija

0

Otvorena fabrika "Fijat automobili Srbija"

Autor: AM

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Otvorena fabrika "Fijat automobili Srbija"

Premijer je rekao da će zajednički projekat Vlada Srbije i "Fijat" - FAS podići ugled naše zemlje i doneti profit "Fijatu", ali i Srbiji kao partneru u tom poslu.

Cvetković je na svečanom otvaranju fabrike FAS naglasio da je investicija od milijardu evra u tu fabriku verovatno najveća u bilo koji proizvidni kapacitet u Srbiji uopšte, a nekoliko decenija unazad sigurno, i dodao da će u punoj proizvodnji biti zaposleno 2.500 radnika i još 10.000 posredno.

Generalni direktor grupacije "Fijat Krajsler" (FIAT-Chrysler) Serđo Markione (Sergio Marchionne) rekao je da su otvaranjem nove fabrike uspešno završene intenzivne pripreme duže od tri godine, a današnji dan predstavlja novi početak za ovu potpuno redizajniranu fabriku i najmoderniji industrijski pogon sa najsavremenijom "Fijatovom" tehnologijom.

Prema njegovim rečima, u punom kapacitetu u fabrici će biti proizvodeno oko 200.000 automobila godišnje, a novi model fijat 500L pojaviće se na tržište sledeće jeseni.

Markione je istakao da je "Fijat" izabrao Srbiju za ulaganje zbog privlačnog okruženja za strane investicije, jake industrijske tradicije i mlade, visokokvalifikovane radne snage.

Vlada Srbije i Fijat 29. septembra 2008. potpisali ugovor o osnivanju kompanije "Fijat automobili Srbija", zajedničkog privrednog društva u kojem gigant iz Torina ima 67, a država Srbija 33 odsto udela.

Gostima i radnicima se obratio i generalni direktor FAS-a Antonio Chezare Ferara koji je podsetio da je dve i po hiljade ljudi proteklih meseci svakodnevno radilo kao tim da bi današnji dan bio moguć, a model "500L" koji će biti proizvođen u Kragujevcu nazvao "zajedničkim čedom".

"To je prelep, prostran, savremen i zabavan automobil i siguran sam da će postići veliki uspeh kojem se svi nadamo", zaključio je Ferara.

Ceremoniji su, takođe, prisustvovali su i predsednica Skupštine Srbije Slavica Ðukić-Dejanović, potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović, ministar ekonomije Nebojša Chirić, predstavnici lokalne vlasti, preduzeća koja sarađuju sa FAS-om, Srpske pravoslavne crkve i diplomatskog kora.

Fabrika automobila u Kragujevcu projektovana je za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje, a trenutno je opremljena za proizvodnju oko 200.000 vozila.

Kompleks u Kragujevcu prostire se na oko 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom, što je najveći objekat te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Kao podrška FAS-u, u Kragujevcu su i tradicionalni Fijatovi dobavljači i kooperanti - "Manjeti Mareli", SIGIT, HTL i "Džonson kontrol", koji su svoje pogone izgradili na mestu bivše kasarne u Grošnici, a nju je za potrebe kompanije ustupilo Ministarstvo odbrane Srbije.

Generalni direktor FAS-a Antonio Chezare Ferara ranije je najavio da će serijska proizvodnja modela "fijat 500L" početi u pogonima fabrike u Kragujevcu tokom sledećeg meseca.

Markione je početkom marta na svetskoj premijeri "fijata500L" na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi rekao da će naredne godine "Fijat" prodati 160.000 automobila novog modela.

Kompanija "Fijat-Krajsler" je početkom februara saopštila da će početna cena modela "500L" biti oko 16.000 evra, a da će se proizvoditi dve benzinske verzije tog vozila i jedna s dizel motorom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR