Vesti

0

Direktor sam zabranio laparoskopiju vanmaterične trudnoće

Autor: AA

Izvor: Blic/Novi magazin

Direktor sam zabranio laparoskopiju vanmaterične trudnoće

 

Direktor “Fronta” dr Dušan Stanojević kaže da je razlog za zabranu mali broj laparoskopija koje mogu da obave u toku radnog vremena.

"Dnevno možemo da uradimo samo četiri laparoskopije i to ne vanmaterične trudnoće, već za druga ginekološka stanja. Jedini način da laparoskopski radimo vanmaterične trudnoće je ukoliko neka druga operacija otpadne. Ali to se dešava retko, jer imamo liste čekanja", kaže dr Stanojević.

On navodi da laparoskopska operacija traje sat i po, koliko i sterilizacija instrumenata, pa je za jedan radni dan moguće uraditi samo četiri takve operacije.

Postavlja se pitanje kako samo ova bolnica ima problema, i jedino u njoj je zabranjena ovakva vrsta operacije. Direktori ginekoloških klinika i odeljenja u Višegradskoj, bolnici “Dragiša Mišović” i “Zvezdara”, sa kojima je “Blic” razgovarao kažu da nema ovakvih problema i da operacije vanmaterične trudnoće često obavljaju laparoskopskim putem.

Ostale bolnice u Srbiji ovu metodu redovno koriste jer se pacijentkinje brže oporavljaju, a ožiljak ostaje manji. Pacijentkinje koje dožive vanmateričnu trudnoću i koje se odluče za lečenje u “Narodnom frontu” biće ubuduće operisane isključivo klasičnom metodom, kada se otvara ceo stomak.

U Ministarstvu zdravlja negirali su ovaj problem i nisu želeli da komentarišu kako je moguće da direktor jedne ustanove zabrani izvođenje metode koja je standard u medicini.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR