Nastavlja se blokada Dunava

Radnici "Dunav grupe agregati", nekadašnjeg "Heroja Pinkija", nastavljaju da s tri broda blokiraju saobraćaj Dunavom u Novom Sadu.
Radnici "Dunav grupe agregati", nekadašnjeg "Heroja Pinkija", nastavljaju da s tri broda blokiraju saobraćaj Dunavom u Novom Sadu.

Predstavnik zaposlenih u ovom preduzeću, Milivoje Šujdović, kaže za Radio 021 da su ih obišli samo predstavnici Lučke kapetanije i pogranične policije, da pritisaka da odblokiraju plovni put nije bilo, te da se ne plaše najavljenih krivičnih prijava.

"Oni moraju da postupaju u skladu sa zakonom, profesionalno i mi to podržavamo. Svi koji se ovde nalaze su svesni toga, ali nas je nužda naterala na blokadu. Nama je najveći problem u životu što nemamo zdravstvene knjižice i platu šest meseci. Svi smo svesni posledica, ali ako ne možemo drugačije tako je – kako je", kaže Šujdović.

Radnici se smenjuju na brodovima, a na dežurstvu u svakom trenutku najmanje 40 ljudi. Šujdović dodaje da oni nameravaju da istraju u svojih zahtevima, te da je uslov za prekid protesta rešavanje zdravstvenog osiguranja, zaostalog staža, te šest neisplaćenih zarada.

"To je jedini uslov koji ovo može da prekine. Niko više ne veruje ni u kakav papir, već samo u to da im pare legnu na račun i da dobiju overene zdravstvene knjižice. Hladno nam je, i vetar je, ali tu smo i trudimo se da izađemo iz ove situacije", kaže Šujdović.

Podsetimo da su poslednji u nizu štrajkova radnici bivšeg "Heroja Pinkija" počeli u ponedeljak blokadom ulaza tog preduzeća, kada su i najavili mogućnost blokade međunarodnog plovnog puta. Prema nezvaničnim saznanjima Radija 021, država i njene institucije, među kojima je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, duguju ogroman novac ovom preduzeću, što bi mogao biti jedan od razloga što su radnici dovedeni u beznadežnu situaciju.

Ovo brodarsko preduzeće nalazi se u okviru "Dunav grupe", čiji je vlasnik rumski biznismen Dušan Borovica, a čiji je generalni direktor Mašan Ercegovac. Osim policije, niko od predtavnika državnih organa nije se do sada obratio radnicima, a poslovodstvo do sada nije ponudilo konretno rešenje problema. (D.S.)

  • Snalažljivko

    13.04.2012 12:01
    Ja sam prodao gazdi računare
    Ja sam prodao svom gazdi računare i uzeo sebi za 5 plata koje nije hteo da naplati, na sudu sam imao zeleno svetlo! >Sada RADIM KOD pIŠTIKE KOME SAM ODMAH REKAO ŠTA ĆU MU URADITI AKO KASNI PLATA, JEBEŠ DRŽAVU, NIKAD DOČEKAT NEĆU INSPEKCIJU, MENI MOJ NOVAC TREBA!
  • sale novosadjanin

    13.04.2012 08:09
    trenutno
    naj vece gubitke trpi kuzman i karin komerc.
    super !!!!!
    drzite blokadu i dalje !!!!!!
  • Perica

    13.04.2012 08:04
    Predsednik
    Ovo se desava u zemlji koja je dobila status kandidata za EU. Zasto bivsi predsednik nije posetio i ove ljude i oni su stanovnici Srbije gde je on bio predsednik.Mozda moze da im obeca da ce se zalagati za postovanje zakona ako pobedi na izborima on i njegova stranka.Sramota da se uopste pojavljuju negde kad posle njihove vladavine imamo ovakve stvari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.