Vesti

0

Na suđenju niko ne tereti Merčepa

Izvor: Tanjug

Na suđenju niko ne tereti Merčepa

Ni danas ispitani svedoci u zagrebačkom županijskom sudu nisu teretili Merčepa, a nisu ga ni označavali kao komandira jedinice, već samo kao ratnog savetnika tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivana Vekića.

Uz ocenu da se što se tiče komandovanja nije znalo ko pije, a ko plaća, svedoci su opanjkavali neke pripadnike njegove jedinice.

Ivan Kvaternik iz Odeljenja za odbrambene pripreme Merčepa je opisao kao "čoveka iz naroda, uvek okruženog njegovim Vukovarcima, koji su 1991, i po stotinu njih svakog dana, čekali Merčepa da im pisanom preporukom pomogne u ostvarivanju njihovih prava kao prognanika".

Kvaternik je rekao da je s Merčepom razvio prijateljski i kolegijalan odnos, a tvrdio je i da je Merčep poznavao pripadnike jedinice Sinišu Rimca i Igora Mikolu koji su ubili porodicu Zec u Zagrebu 1991. godine.

On je kazao da nikada nije video, niti bi znao da postoji rešenje kojim bi Merčep bio imenovan komandirom jedinice MUP-a u Pakracu, koja se službeno tako i zvala, ni bilo koje druge jedinice, a ne zna ni kome su njeni pripadnici odgovarali u akcijama, niti kako su postavljani njeni komandiri.

Kvaternik je rekao da je Merčep koordinirao rad jedinice i to podnošenjem usmenih izveštaja ministru Vekiću.

O negativnostima u komandovanju jedinice govorio je komandir riječkog dela jedinice Duško Čikan, rekavši da se "tamo nije znalo ni ko pije ni ko plaća".

Potvrdio je da je video pripadnike jedinice koji su optuženi da su poubijali familiju Zec, ocenivši da je Miro Bajramović đubre, a da je Munib Suljić izigravao Ramba, iako do svog hapšenja nije učestvovao ni u jednoj borbenoj akciji.

I on i Kvaternik potvrdili su da je Merčep bio u borbenoj akciji kod sela Lovska.

Merčepa optužnica tereti da je od 8. oktobra do polovine decembra 1991, kao komandir rezervne jedinice MUP-a, smeštene u Pakračkoj Poljani i delom u Zagrebu, u paviljonu 22 na Zagrebačkom velesajmu, lično naredio nezakonito hapšenje 52 lica i mučenje i ubistva 43 srpska civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR