Najnovije vesti
Vesti Društvo
Štrajkači blokirali Dunav kod Novog Sada

Štrajkači blokirali Dunav kod Novog Sada

Nezadovoljni radnici preduzeća "Dunav agregati" blokirali su danas sa tri broda međunarodni plovni put rekom Dunav kod Novog Sada, a Lučka kapetanija je saopštila da je plovidba Dunavom do daljnjeg obustavljena.

217234_brodovi01-foto-a-stankovic
217234_brodovi01-foto-a-stankovic

U poslepodnevnim časovima uzvodno i nizvodno već ima više pristiglih brodova koji ne mogu da prođu plovnim putem, te su se usidrili sa obe strane uprečenih brodova.

Radnici su kazali da su bili prinuđeni na blokadu, jer im se niko od predstavnika poslovodstva ili vlasti nije obratio od ponedeljka, kada su počeli štrajk, nezadovoljni jer im poslodavac duguje šest plata.

Oni su poručili da će blokada Dunava trajati dok im se ne ispune zahtjevi, odnosno dok im ne budu isplaćene zaostale zarade.

Predstavnik nezadovoljnih radnika "Agregata" Milivoje Šujdović rekao je da je razlog blokade šest neisplaćenih plata, te dodao da je zbog nebrige poslodavca i države 470 radnika "Agregata" i njihove porodice dovedeno na rub propasti.

Radnici su se izvinili svim lađarima i dodali da nisu imali drugog načina da skrenu pažnju na sebe.

"Dunav agregati" je preduzeće koje je nastalo privatizacijom nekadašnje velike firme "Heroj Pinki".

Prema nezvaničnim saznanjima, "Dunav grupi agregati" država i njene institucije, među kojima i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, duguju velika sredstva, što bi mogao da bude i direktan povod današnje blokade na Dunavu.

Pomenuto preduzeće nalazi se u okviru "Dunav grupe", čiji je vlasnik Dušan Borovica, poznati biznismen iz Rume.