U Rusiji pamte Slobu

Branko VLAHOVIĆ

09. 04. 2012. u 20:55

U Moskvi predstavljena knjiga o Slobodanu Miloševiću. Zbornik „Nepobeđen“ priredio Borislav Milošević

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

U PREPUNOJ dvorani Saveza pisaca Rusije promovisana je knjiga o Slobodanu Miloševiću pod naslovom "Nepobeđen". O važnosti zbornika koji je priredio Borislav Milošević, stariji brat bivšeg predsednika SRJ, govorili su poznati ruski političari, pisci, istoričari... a lider komunista, Genadij Zjuganov ocenio je da je reč o knjizi koja je "svojevrsni spomenik Slobodanu Miloševiću".

Povod da se izda ovaj zbornik bio je 70. rođendan Slobodana Miloševića, koga u Rusiji još uvek mnogi pamte, uvažavaju i smatraju simbolom otpora zapadnoj hegemoniji i brutalnom pokoravanju malih naroda. U knjizi "Nepobeđen" objavljeni su intervjui koje je Milošević dao ruskim listovima, njegova politička biografija, sećanja poznatih ruskih političara i istoričara, kao i stihovi ruskih pesnika o njemu.

Autori tekstova koji su ušli u knjigu su: bivši premijer i ministar spoljnih poslova Rusije Jevgenij Primakov, Genadij Zjuganov, naučnica Natalija Naročnickaja, bivši potpredsednik Dume Sergej Baburin, general Leonid Ivašov, istoričarka Jelena Guskova, pisac Aleksandar Prohanov, naučnik Aleksandar Mezjajev kao i poznati disident Aleksandar Zinovjev.

REZOLUCIJA I DEJTONSKI SPORAZUM BORISLAV Milošević, rekao je da vreme pokazuje da je upravo njegova zasluga njegovog brata što su usvojena dva dokumenta na koje se Srbi danas pozivaju u odbrani svojih interesa. A to su rezolucija 1244 SB OUN o KiM i Dejtonski sporazum koji je garantovao prava Srbima u Republici Srpskoj.

Deo knjige je posvećen odbrani Slobodana Miloševića u Haškom tribunalu.

- Slobodan je bio hrabar čovek. Borio se za svoj narod i zemlju. U istoriji će biti sigurno zapamćeno kako je u Hagu u potpunosti razbio optužnicu - rekao je na promociji Zjuganov.

General Leonid Ivašov je nazvao knjigu "udžbenikom tragedije ne samo jugoslovenskih već i drugih slovenskih naroda":

- Zapadne zemlje pod izmišljenim razlozima satanizuju rukovodstva nezavisnih zemalja, a zatim ih uništavaju ne vodeći nimalo računa civilnim žrtva. Sve je počelo od Srbije, a sada svoju brutalnost Zapad pokazuje i na drugim zemljama. Glavna pouka knjige je da mi Sloveni moramo biti složni i zajedno. Našem slovenskom svetu su potrebni heroji da bismo izdražali bitku sa neprijateljem koji stalno kidiše na nas.

A poznati ruski ekspert za međunarodno pravo Aleksandar Mezjajev, koji je proveo dosta veremena na suđenju u Hagu, rekao je da ne zna niti jednog čoveka ni pravnika ni advokata koji se tako ubedljivo branio pred sudom kao Milošević.

Knjiga čije je objavljivanje pomogla KP Rusije štampana je u 7.240 primeraka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

nekad bilo

09.04.2012. 21:49

Da su mu Rusi pomogli , a mogli su , sve bi drugacije bilo......ovolika elita , visoki funkcioneri a okolo njih pijani Jelcin radio sve sto mu zapad diktira....al ipak Milosevic je najvise sabotera i izdajnika imao u samoj Srbiji , jos ce mnogo vremena proteci dok ova zemlja dobije pravog predsednika , ovi sadasnji kandidati su jos uvek zalepljeni "europom bez alternative" !

ranko75

10.04.2012. 10:26

@nekad bilo - Odakle tebi informacija da su rusi mogli da nam pomognu? Ti vladas takoj informaciji iz poverljivih izvora. Vewrovatno ti je Lavrov licno poslao. Ovde se samo lupeta i trabunja, kao kada nasi govore o vremenskoj prognozi, a to se resava u nebeskoj kancelariji. Niko iz te kancelarije nije davao punomocje da u njihovo ime govore, zato i trabunjaju.

2fast

10.04.2012. 12:03

@nekad bilo - G nekad bilo: Hajde sto nam rusi 1999. nisu pomogli (interes, daljina....). Ali NATO avioni i helikopteri poletali su i iz BiH (pa i dela koji se zove Srpska), ali se e secam da su nam prekodrinska braca nesto pomogla. Diverzijom ili ne daj Boze oruzijem u direktnom sukobu. A ubi ih srbovanje i ljubav prema Srbiji.

laki

10.04.2012. 09:24

SLOBODAN MILOSEVIC je bijo idol srpskog naroda samo je nedostajala podrska od vani,zato sto je mislijo dobro srpskom narodu,daje bijo tada presednik RUSIJE PUTIN sve bi bilo drugacije.

2fast

10.04.2012. 11:23

@laki - G laki, mozda je vama idol i stanovnicima Haga, ali normalnim Srbima nije. Uostalom, kao sto vidite iz naslova knjige, opet smo "pobedili".

grejzi

14.04.2012. 00:05

@laki - 2fast @ a ti si verovatno jedan od tih "normalnih" srba???jadni mi ako ste vi normalni srbi......

ranko75

10.04.2012. 10:35

Nije dovoljno hteti nego i umeti i moci.Tito ne samo da je znao sta hoce,nego je znao kako da to uradi i trezveno je ocenio ima li snaga za to. Milosevic niti je umeo da vodi politiku koja bi obezbedila uspeh,niti je trezveno ocenio snage kojima raspolaze i koje su protiv njega.Cemu je on imao da se nada, kada od Tita nije nista kupio za PVO?A ko je kriv sto on nije kupio nista za odbranu?Rusi su nam mnogo puta savetovali,ali nasi odgovaraju da ne treba jer ce nas oni zastititi.On nije drzavnik.

zagrebcanka

10.04.2012. 10:46

Pomogao je mnogima. Zahvaljujuci njegovoj politici Hrvatska, BiH i Kosovo postale su neovisne i slobodne drzave.

zoks

10.04.2012. 12:34

@zagrebcanka - zagrepicanka@pogotovo NEOVISNE,hahahahahahahaa...........!! Nikome nista od vas "neovisi"!A sloboda vam se ogleda i meri u kreditnoj zaduzenosti!

grejzi

14.04.2012. 00:03

@zagrebcanka - Zagrebcanka@ koliko znamo vi ste hteli svoju neovisnost jos pre Milosevica. sanjali ste svoju nezavisnost "tisuc ljeta" (hahahahhahaha) sto znaci (ne mogu a da ne dodam) da hiljadu godina niste imali svoju drzavu..!!! dok vas karadjordjevici nisu uzeli pod svoje....e kuku :D :D :D

srbin iz bosne

16.02.2013. 05:19

@zagrebcanka - da, slobodne od srba koji su tu vijekovima, i neovisne o pravdi i Bogu

nekad bilo

10.04.2012. 16:32

ranko 75 , neznam gde ti zivis ali u zapadnoj Evropi su prekidane redovne emisije na TV i Radio stanicama kad je u ono vreme tj. 99-e u toku najzescih nato udara stigla informacija da su Ruske dalekometne rakete "pocele prestrojavanje" , nemci su vec saznali da su "prvi na udaru" , pa je na njihovim medijima vladala najveca panika....koliko je to sve bilo tacno mi neznamo ali hocu reci da svidelo se to nekom ili ne Rusi drze ovaj svet jos "pod kontrolom" a zapad bi se pripazio da ne bi Jeljcina

Srbija

10.04.2012. 16:34

zagrebcanka , imas li ti u kuci sudoperu.........i zrcalo da se pogledas u njega !

Pele

18.04.2012. 15:40

Čuj ga: " ... mi Sloveni moramo biti složni i zajedno. Našem slovenskom svetu su potrebni heroji da bismo izdražali bitku sa neprijateljem koji stalno kidiše na nas." Pa što niste bili uz nas? Dok je nas tuklo njih 19 (ako se dobro sećam), Rusi su iza štale bili najglasniji : "Ostavite ih ! Jel čujete ?"! Kinezi popili po ambasadi i ućutali.I sad nas ovaj ambasador Rusije u Srbiji pita "Ima li ovde Srba ?" Sramota !!! Srbijanaca ima. Pravo pitanje je " Ima li ovde pravih Rusa ?"