Capital.ba

Matić: Startap je velika šansa

09.04.2012. / 17:52

BEOGRAD, Startap preduzetništvo u Srbiji je u povoju, a kao društvo imamo komparativne prednosti u znanju i inicijativama u odnosu na mnoge evropske zemlje, izjavila je državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić gostujući na konferenciji o startap preduzetništvu koju je organizovala Inicijativa za unapređenje novih tehnologija u jugoistočnoj Evropi.

Jasna Matić je juče rekla da su informacione tehnologije odlična šansa za Srbiju jer je potencijal za razvoj biznisa daleko veći nego u oblastima koje stagniraju ili su u recesiji. „Dvoje, troje ljudi može da pokrene veoma uspješnu tehnološku firmu uz minimalna ulaganja u opremu i poslovanje, a zahvaljujući Internetu danas nije potrebno da se ide iz Srbije da bi se uspjelo. To treba da bude motiv za pokretanje biznisa zasnovanog na mobilnim komunikacijama, Internetu ili softveru“, rekla je Jasna Matić.
Govoreći o iskustvima poslovanja u Austriji, direktor startapa Blosom Tomas Šranc rekao je da Srbija mora da da značaj preduzetništvu i prilagodi regulatorni okvir i mehanizme podsticaja. „Ovaj sektor bi trebalo da bude na vrhu liste ciljeva jer ima najveći potencijal za povratak investicija. Najbitnija je dostupnost kapitala za ranu fazu razvoja kompanija, kroz postojanje tzv. anđela investitora i državnih fondova kao komponenti za razvoj startap ekosistema“, rekao je on.
„U Srbiji postoji ogroman prostor za sve preduzetnike da nađu svoje mjesto na globalnom tržištu i s najmanjom aplikacijom, ali i s velikim softverskim ili hardverskim rješenjem. Najbitnija stvar za malu naciju kao što je Srbija je visokokvalitetno obrazovanje, a ono je već decenijama na visokom nivou. Krenite stoga i napravite nešto veliko, sada je vrijeme“, zaključio je Šranc.
Na skupu je predstavljen novi sajt Startit.rs koji katalogizira uspješne preduzetnike u visokim tehnologijama i pruža informacije o isprobanim praksama preduzetništva u oblasti informacionih tehnologija. Emg.rs

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Matić: Startap je velika šansa

    1. nikad

      MATIĆKA, I MALO OBRAZA DA IMAŠ VIŠE SE NE BI POJAVLJIVALA ZBOG SILNIH LAŽI O PAYPALU.