Navijači Zvezde i Rada napali policiju u Resniku
Foto: Marina Lopičić

Neredi u Resniku

Navijači Zvezde i Rada napali policiju u Resniku

Beograd -
Šef policije potvrdio da je privedeno 20 osumnjičenih, od kojih je 14 zadržano, a protiv 16 su podnete su krivične prijave. Dvojica su maloletnici

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su u neredima i napadima na policiju u beogradskom predgrađu Resnik učestvovali navijači Crvene zvezde i Rada.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da je privedeno 20 osumnjičenih, od kojih je 14 zadržano, a protiv 16 osoba podnete su krivične prijave zbog napada na ovlašćeno službeno lice i nasilničkog ponašanja, i dodao da su od tih 16 osumnjičenih, dvojica maloletni.

Dodao je da su prekršajne prijave podnete protiv dvojice osumnjičenih zbog narušavanja javnog reda i mira, dok su protiv dve osobe podnete krivične prijave za ometanje službenog lica.

"To je najmanje što treba Srbiji, jer policija ne donosi takve odluke niti ima razloga da bilo ko napada policiju. Policija nije reagovala, nego tek kada su počeli da je gađaju kamenjem", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je pitanje raseljavanja Roma u nadležnosti gradske vlasti Beograda.

"Nećemo dozvoliti da policajci budu glineni golubovi, da stanu i da ih svako napada", rekao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova je dodao da je u nedelju razgovarao sa gradskim vlastima i upozorio ih na problem u Resniku, a da su mu predstavnici grada preneli da je buduće romsko naselje udaljeno kilometar od naselja u Resniku.

"Ne možemo sa jedne strane da raseljavamo Rome a da sa druge strane ne žele da ih prime u nekim sredinama i mislim da su nađene lokacije koje nisu u naseljima da ne bi bilo problema.

Policija ne učestvuje u donošenju političkih odluka. Treba razgovarati, najlakše je da policija interveniše i ona će intervenisati ako je neko napadne", rekao je Dačić.

NVO osudile nasilje u Resniku zbog preseljenja RomaKoalicija protiv diskriminacije osudila je proteste u Resniku koji su izbili 7. aprila 2012. zbog najavljenog preseljenja Roma iz neformalnog naselja kod Belvila u to beogradsko naselje.

"Organizacije za ljudska prava najoštrije osuđuju rasističke proteste u Resniku", navodi se u saopštenju i dodaje da rasizam u znatnoj meri ohrabruju populističke izjave političara koji na antiromskom sentimentu sakupljaju jeftine političke poene.

"Iako je javno osudio napade na policiju koja obezbeđuje postavljanje kontejnera, gradonačelnik Beograda (Dragan Đilas) poslednja dva meseca ne propušta priliku da javno stigmatizira pripadnike/ce romske nacionalnosti upravo u kontekstu njihovog prava da ostvare pravo na adekvatan smeštaj i budu zaštićeni od prinudnih iseljenja", piše u saopštenju.

Koalicija nevladinih organizacija je ponovila da kontejneri nisu adekvatno rešenje, ne samo zato što ne mogu da obezbede osnovne materijalne uslove za život dostojanstven čoveka, već i zato što segregirana kontejnerska naselja ne doprinose suštinskoj integraciji Roma i ne promovišu interkulturalnost i suživot različitih etničkih grupa.

"Zahtevamo da se počinioci tog nasilja procesuiraju i da predstavnici vlasti nedvosmisleno osude tavo ponašanje. Istovremeno, od onih koji mesecima šire rasističke poruke tražimo da preuzmu odgovornost za posledice svojih izjava", navodi se u saopštenju.

Koaliciju protiv diskriminacije čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Anti-trafiking centar, Mreža odbora za ljudska prava , Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, PRAXIS i Regionalni centar za manjine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track