Studenti FPU probili kapiju

Deo studenata Fakulteta primenjenih umetnosti protestuje jer ih FPU uslovljava da plate 200.000 dinara da bi upisali narednu godinu, iako su dali sve ispite.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 09.04.2012.

13:38

Default images

Studenati FPU razvalili su kapiju pošto im policija i privatno obezbeđenje fakulteta nisu dozvoljavali da uđu u zgradu ako ne pokažu indeks sa upisanom godinom. Oni su potom na jedan sat blokirali saobraćaj u Karađorđevoj ulici, tako što su na kolovoz izneli štafelaje.

"Uprava nam ne dozvoljava da uđemo na fakultet, slušamo predavanja i polažemo ispite ako ne uplatimo 200.000 dinara. Mi smo jedini fakultet na kojem studenti koji očiste godinu i sve ispite daju u roku i dalje moraju da plaćaju školarinu", kaže jedna od okupljenih studentkinja.

Nakon što su dva sata ispred zgrade bezuspešno čekali da ih primi neko iz uprave fakulteta, studenti su razvalili kapiju koju je čuvalo obezbeđenje i ušli u dvorište fakulteta.

Ubrzo ih je primio dekan FPU Vladimir Kostić i tom prilikom je za sredu, 11. april, dogovoren sastanak sa državnim sekretarom za visoko obrazovanje Radivojem Mitrovićem.

Studenti su u jednom trenutku blokirali i Karađorđevu ulicu, tako što su na kolovoz izneli štafelaje.

Predstavnik studenata Miloš Kuvekalović rekao je agenciji Beta da oko 200 akademaca, među kojima su i oni sa prosekom od 9,3, moraju da plate školarinu od 200.000 dinara na Fakultetu primenjenih umetnosti ili 150.000 na Fakultetu likovnih umetnosti.

"Blokadu saobraćaja u Karađorđevoj ulici, ispred zgrade Fakulteta primenjenih umetnosti, prekinuli smo oko 14 sati i povukli se u Rektorat Univerziteta umetnosti, gde ćemo odlučiti o daljim potezima", rekao je Kuvekalović i dodao da je protestovalo oko 150 studenata.

Kako objašnjavaju učesnici protesta, nemaju svi studenti koji su ostvarili 60 bodova u prethodnoj godini pravo na budžetsko finansiranje, jer se rang-lista pravi i na osnovu prosečne ocene studija po studijskim grupama. Maksimalan broj poena, kako tvrde, ne znači automatski da neće morati da plate školarinu u iznosu od 200.000 dinara.

Oni su dodali i da ne znaju zašto je u njihovom slučaju načinjen izuzetak, pošto na drugim fakultetima studenti mogu da se upišu na narednu godinu o trošku države i sa 48 bodova.

Predstavnica studenata Vesna Đoković je podsetila da su studenti Fakulteta primenjenih umetnosti protestovali i 2. marta ove godine ispred zgrade Ministarstva i da im je tada državni sekretar Mitrović rekao da je fakultetu uplaćeno devet miliona dinara. Kako je dodala, dekan Divac je, međutim, delegaciji studenata danas saopštio da fakultet nije dobio dovoljno sredstava za finansiranje svih studenata koji su godinu završili sa 60 bodova.

Sastanku sa studentima u sredu, pored državnog sekretara, prisustvovaće i dekan, kako ne bi kasnije, prema rečima Đokovićeve, bilo prevaljivanja odgovornosti sa jedne na drugu stranu.

Studenti, ipak, uz objašnjenje da žele da pokažu da su ozbiljni u nameri da reše problem, nisu okončali protest, koji je nastavljen ispred jedne od zgrada fakulteta u Karađorđevoj ulici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: