Vesti

0

Oko 600 nehigijenskih naselja u Srbiji

Autor: IJ

Izvor: B92/Novi Magazin

Oko 600 nehigijenskih naselja u Srbiji

U celoj Srbiji procenjuje se da ima oko 600 nehigijenskih naselja, prenosi B92.

Strategija, akcioni plan, zakoni, sredstva za projekte, školski asistenti, zdravstveni medijatori, mere su i pomoć koje je država uložila u integraciju romske populacije.  A prema novim procenema u Srbiji živi 290.000 Roma.

"Bez posla, imovine, prava na očuvanju jezika i kulture, tradicije, čast i ponos, goli, bosi, ismevani, ubijani, proganjani, podcenjivani- vekovima smo bili Cigani. Od skora smo izborili pravo da budemo ono što jesmo, Romi", kaže Vitomir Mihajlović iz Nacionalnog saveta Roma. 

Diskriminacija međutim još postoji. Ana Saćipović je novinarka. Romkinja je sa diplomom koja se svakodnevno bori protiv predrasuda. 

"Kada vi finalizirate vaše obrazovanje vaše prezime vam zatvara vrata da dobijete posao i mogućnost da pokažete koliko ste sposobni. Ali, ne samo da ste vi lično razočarani kao pripadnik romske zajednice, nego delujemo deprimirajuće na romsku zajednicu koja onda kaže eto vi ste se obrazovali a šta imate od toga", kaže Ana Saćipović. 

Ipak, akcije povodom Dekade Roma donose rezultate, ponajviše u obrazovanju. Više je romske dece u školama i na fakuktetima, ali još ne dovoljno. 

"Mnogo se priča o Dekadi , mnogo se priča o tome šta se radi za Rome pa to stvara još veći animozitet većinske zajednice prema Romima, a nije sve baš tako. Na integraciji jedne zajednice ne može da se radi deset godina pa da se završi posao", kaže Slavica Lola Vasić iz Dečjeg centra "Mali princ". 

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je Rome i pripadnike svih nacionalnih manjina da konkurišu za rad u policiji. 

"Malo Roma sada radi u policiji, jer se malo i prijavljuju", rekao je Dačić ocenivši da je to loše. 

Srbija je iz predpristupnih fondova EU za ovu i sledeću godinu obezbedila 15 miliona evra, koji će biti posvećeni rešavanju romskih problema.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR