Gras nepoželjan u Izraelu

Izrael je proglasio nemačkog Nobelovca Gintera Grasa personom non grata, nakon što je objavio kontroverznu pesmu u kojoj se kritikuje jevrejska država.

Izvor: B92

Nedelja, 08.04.2012.

18:35

Default images

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Eli Jišaj je osudio Grasovu pesmu "Šta se mora reći", objasnivši odluku o zabrani ulaska u Izrael činjenicom da je Gras u prošlosti nosio SS uniformu.

"Grasova pesma je pokušaj da se razgori plamen mržnje protiv Izraela i izraelskog naroda i da proširi ideje koje je javno zagovarao u prošlosti kada je nosio SS unformu", navedeno je u saopštenju iz kabineta ministra.

U saopštenju se upozorava da ako Ginter "nastavi da objavljuje iskrivljena i pogrešna dela, to čini u Iranu gde će naići na podršku publike".

Gras (84) u svojoj pesmi navodi da je zabrinut jer bi Izrael "mogao da izbriše iranski narod s prvim udarom" zbog pretnje koju vidi u razvoju nuklearnog programa Teherana, prenose agencije. Dodao je da pesmu piše s poslednjim kapima mastila i u njoj navodi da "atomska sila Izrael ugrožava već osetljiv svetski mir".

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman takođe je oštro osudio pesmu na sastanku s italijanskim kolegom Mariom Montijem. Liberman je kazao da je Grasova pesma izraz "egoizma takozvanih zapadnih intelektualaca koji žele da žrtvuju jevrejski narod na oltaru ludog antisemitzma drugi put, samo da bi prodali još nekoliko knjiga ili da bi dobili priznanje".

On je pozvao evropske lidere da osude izjave koje bi mogle da utiču na javno mnenje i okrenu ga ka antisemtizmu.

Grasova pesma objavljena je u nekoliko evropskih listova i u njoj se navodi da izraelski nuklearni reaktor predstavlja opasnost za svetski mir, prenose izraelski mediji. U pesmi se takođe poziva Nemačka da predstane da snabdeva Izrael podmornicama i upozorava protiv izraelskog udara na Iran. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je tu pesmu, označivši je ignorantskom i sramotnom.

Gras, autor poznatog antiratnog romana "Limeni dobošar" izazvao je šok kada je pre šest godina obelodanio da je bio član ozloglašene jedinice Vafen SS.

U intervjuu objavljenom juče u Nemačkoj on je rekao da je na meti njegove pesme izraelska vlada, a ne zemlja u celini. Izrael je inače jedina zemlja na Bliskom istoku za koju se veruje da ima nuklearno oružje, mada to njeni lideri nikada nisu priznali ni porekli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: