Stručnjaci za regionalizam i predstavnici vojvođanskih partija smatraju da je Ustav Srbije potrebno izmeniti kako bi decentralizacija i regionalizacija zemlje bila moguća, ali se slažu u oceni da za to zasad ne postoji politička volja.


Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da za političku elitu u Beogradu decentralizacija nije poželjna sve dok traje tranziciona pljačka, jer „ne želi da taj tranzicioni plen deli s nižim nivoima vlasti“. „Zbog toga se danas podgrevaju strahovi u javnosti da bi proces decentralizacije i regionalizacije Srbije vodio daljoj dezintegraciji zemlje“, rekao je Popov za informativni portal Autonomija. Ocenio je da je takva politička teza „apsurdna“, jer te iste političke snage istovremeno zagovaraju evropske integracije i evropske standarde, koji zapravo potvrđuju da regionalizacija ima integrativnu funkciju.

Predsednik SVM Ištvan Pastor rekao je da je problem u tome što je za ustavne promene potreban široki konsenzus političkih partija i ocenio da su, „uprkos svim aljkavostima i preprekama“ na tom planu, ustavne promene neminovne i da bi to morala da prihvati naredna vlada. „Što se pre suočimo sa tim da su ustavne promene tu, da bez njih ne možemo puno odmaći u modernizaciji i demokratizaciji društva, i što pre ih omogućimo, to ćemo pre relaksirati odnose u zemlji“, ocenio je Pastor.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je, međutim, da ustavne promene uskoro nisu realne. „Ukoliko bi se Ustav Srbije izmenio pre izjašnjavanja o ulasku u EU, mene bi to prijatno šokiralo“, zaključio je Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari