Ubistvo Dade i dalje nerešeno

Još jedna vlada završava mandat, a nijedan slučaj ubistva novinara nije rešen. Posle 18 godina, i dalje se ne znaju ubice novinarke Radislave Dade Vujasinović.

Izvor: B92

Nedelja, 08.04.2012.

17:44

Default images

Novinarska udruženja već gotovo dve decenije traže da se ovaj slučaj reši, ali ni ova vlada nije učinila ključni korak da se krivci utvrde i kazne.

Iako je policija potragu za ubicama Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića stavila na vrh liste prioriteta - ministarski mandat Ivice Dačića završava se bez rezultata.

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je da još nema pozudanih podataka o ubicama novinara Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Dačić je rekao novinarima u Leskovcu da pre četiri godine nije obećao da će naći ubice Dade Vujasinović, Milana Pantića i Slavka Ćuruvije, već da bi mu bilo "zadovoljstvo da se i ta pitanja razreše".

"Nisam obećao tako nešto. Ja sam rekao da bi mi bilo zadovoljstvo da tako nešto razrešimo i sve što su bili novi detalji, kao što znate oko Dade Vujasinović je pokrenuta nova istraga od početka, nekih novih detalja je bilo i oko ubistva Pantića. Za vreme mog mandata gotovo da nema ubistva koje nije razrešeno. Šta je bilo u vreme mandata drugih, to neka odgovaraju oni koji su u to vreme bili ministri", kaže ministar policije Ivica Daćić.

Republička tužiteljka Zagorka Dolovac kaže da je i 18 godina posle ubistva Dade Vujasinović, tužilaštvo svesno značaja rešenja ovog slučaja.

Postoji jaka volja tužilaštva da se reši ubistvo Dade Vujasinović koje je postalo metafora za opasnost novinarske profesije i slobodnog istraživačkog novinarstva 1990-ih godina kada su i drugi novinari stradali zbog poštenog i časnog obavljanja svoje profesije.

Novinarska udruženja kažu da su se ovakvih obećanja naslušala i da sad i evropska udruženja očekuju rešenje ovih slučajeva.

"Kao da nikakav napredak nije postignut, a stalno nam tužioci - i Miljko Radisavljević, i Zagorka Dolovac, stalno nas uveravaju da oni samo što to nisu rešili. Prošle godine u junu je ovde bila godišnja konferencija Evropske federacije novinara. Ljudi iz EFN su dobili čvrsta uveravanja sa vrha vlasti da će još ove godine, a to je bila prošla godina, biti rešena ubistva. Mi domaći novinari smo manje lakoverni", kaže Ljiljana Smajlović iz UNS-a.

Vukašin Obradović, predsenik NUNS-a kaže da se nastavljaju obećanja, a nema napretka.

"Ova vlada kao i prethodne je samo nastavila sa obećanjima koja dobijamo s vremena na vreme. Nema bitnog napretka, nema želje, nema političke volje da se ovi predmeti zaista otvore na način koji bi pokazao tragove možda tamo gde vlast ne želi a to je upravo tamo gde, kako ja to kažem, je ostatak Državne bezbednosti u Bezbednosno informativnoj agenciji", kaže Obradović.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je u svom stanu na Novom Beogradu - istraga je pokazala da nije izvršila samoubistvo. Pet godina kasnije, ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao, ubijen je Slavko Ćuruvija. Ispred svoje zgrade u Jagodini 2001. godine ubijen je dopisnik Novosti Milan Pantić. Bomba na prozoru stana Dejana Anastasijevića u aprilu 2007. velikom srećom nikoga nije usmrtila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: