Na Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“, koje su u Požarevcu održane od 2. do 7. aprila, po sedamnaesti put, za najboljeg glumca proglašen je Predrag Miki Manojlović, za ulogu Milana u predstavi Zvezdara teatra „Kumovi“ po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića. Prema odluci stručnog žirija, čiji je predsednik bila rediteljka Ljiljana Todorović, a članovi reditelj Dimitrije Jovanović i pozorišni kritičar Boško Milin, Manojloviću je pripala statueta Milivoja Živanovića, rad vajara Jovna Soldatovića, i novčana nagrada od 150.000 dinara.

„Predrag Miki Manojlović ulogu Milana kreirao je promišljenim i probranim glumačkim sredstvima, vodeći lik od živog čoveka do metafore, uz glumačku transformaciju svojstvenu samo vrhunskim majstorima scene“, glasilo je obrazloženje žirija. Nagradu pobedniku uručio je gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević, koji se zahvalio selektoru, žiriju, glumcima, publici i Centru za kulturu, kao organizatoru. Nakon toga, predsednica žirija vratila je gradonačelniku simbolične ključeve grada, koje je on na svečanom otvaranju predao glumcima na čuvanje. U čast pobednika, završne večeri izvedena je predstava „Važno je zvati se Ernest“ Narodnog pozorišta Beograd, u režiji Nikole Zavišića. Na ovogodišnjoj pozorišnoj manifestaciji, čiji je selektor bila beogradska glumica Đurđija Cvetić, u trci za glavnu nagradu bili su i glumci Vojislav Voja Brajović, Dragan Petrović Pele, Igor Đorđević i Vlastimir Đuza Stojiljković, koji su proglašeni za glumce večeri u predstavama „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)“ – JDP, „Doktor D“ – BDP, „Kanjoš Macedonović“ – Narodno pozorište Beograd i „Otac na službenom putu2 – Atelje 212. Gledaoci su bili oduševljeni predstavama i glumcima, a zadovoljni su i organizatori 17 Glumačkih svečanosti. Direktor Centra za kulturu Aleksandar Lukić kaže da je ovo do sada ubedljivo najbolji festival u Srbiji i da je Đurđija Cvetić napravila odličan izbor predstava.

– Ulaznice za sve predstave bile su prodate za tri dana i svake večeri naša dvorana od 540 mesta bila je dupke puna. Proteklih dana mnogi su me opsedali tražeći kartu više i prosto me grdili što ne mogu da im obezbedim kartu – ističe Lukić.

U pratećem programu ovogodišnjeg festivala, priređena je izložba plakata „Glumci su stigli“ autora Dragog Ivića, dok su za publiku u Kostolcu izvedene dve predstave, „Nesporazum“ Narodnog pozorišta Beograd i „PR ili potpuno rasulo“ Ustanove kulture „Vuk Karadžić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari