Banke ne bi da kontrolišu uplate doprinosa

Najava Poreske uprave da od 1. jula banke neće moći da isplate zarade klijentima ukoliko njihov poslodavac nije uplatio poreze i doprinose na plate izazvala je protivljenje Udruženja banaka Srbije (UBS), koje smatra da to nije posao koji bi banke trebalo da rade.

Najava Poreske uprave da od 1. jula banke neće moći da isplate zarade klijentima ukoliko njihov poslodavac nije uplatio poreze i doprinose na plate izazvala je protivljenje Udruženja banaka Srbije (UBS), koje smatra da to nije posao koji bi banke trebalo da rade.

Direktorka tržišta u KPMG-u Milica Bisić ocenila je da najavljena mera nije svrsishodna "jer banke nisu deo Poreske uprave, ni državni organ, niti bilo šta slično, niti one, u suštini, mogu imati uvid u sve ono što njihovi klijenti rade - da li plaćaju ili ne plaćaju plate, doprinose i drugo".

Ona je navela da, načelno gledano, poslodavac koji isplaćuje platu, isplaćuje poreze i doprinose, a oni koji ne plaćaju, isplaćuju zaposlene u gotovini u celini ili delimično, što znači da banke s tim nemaju veze jer to znači da isplata delimično ide preko računa, na šta se plaćaju doprinosi, a delimično ide u kešu.

"Na ovaj način se ne rešava problem, a banke se nepotrebno dodatno opterećuju administracijom koja objektivno nije deo njihovog posla i dodatno njihovi klijenti, odnosno privreda se opterećuju", rekla je Bisić. Ona je navela da je jedno od mogućih rešenja zajednički rad inspekcije rada i Poreske uprave.

  • зики

    08.04.2012 16:49
    банке
    живео Динкић и последице 5. октобра.
  • 314pezos

    08.04.2012 11:43
    Da je ostao SDK sad se ne bi ni postavljalo to pitanje jer je SDK uvek imao tu kontrolu, nego je bankama zinulo d..e za provizijom pa su tražili prelazak poslovanja na njih i sad kad se nešto traži od njih sad ne može.
    Iako banke imaju resursa za takvu kontrolu i to i nije neki posao, iskreno ne bi ni ja želeo rasrpravu sa klijentom pa da mu kažem da nešto ne može da ide a živim od te provizije za naloge.
    I ko na kraju ispašta ... naravno poreski obveznici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.