Capital.ba

Sa šest traka od Ljiga do Preljine

08.04.2012. / 8:20

BEOGRAD, Izgradnja još jedne dionice auto-puta Beograd – južni Jadran, od Ljiga do Preljine, u dužini od 40 kilometara, počinje sljedeće nedjelje, najavljeno je u subotu prilikom potpisivanja izvođačkog ugovora između “Koridora Srbije” i azerbejdžanske firme “Azvirt LLC”.

Posao će biti završen u roku od tri godine. Vrijednost projekta je 308 miliona evra, od kojih je 300 miliona kredit Azerbejdžana.
Riječ je o veoma povoljnom zajmu po fiksnoj kamatnoj stopi od četiri odsto, grejs periodom od tri godine i otplatom na 12 godina. Ugovorom je predviđeno da na realizaciji projekta sa 51 odsto učestvuje firma “Azvirt”, dok će radove na preostalih 49 odsto izvoditi srpska preduzeća.

– Predsjednik Srbije Boris Tadić bio je inicijator ovog projekta – istakao je Eldar Hasanov, ambasador Azerbejdžana u Beogradu. – Na sastanku 25. marta 2010. godine predsjednik Tadić mi je rekao da nivo srpsko-azerbejdžanskih ekonomskih odnosa ne odgovora stanju prijateljskih veza dviju zemalja. Svakim danom te veze su poprimale intenzivniji karakter i promet roba između dvije zemlje porastao je 11 puta. Postao sam svjedok uspostavljanja stabilnosti, prosperiteta, stvaranja povoljnog ekonomskog i investicionog ambijenta i velikih dostignuća u integraciji Srbije u EU. Naši zajednički projekti samo su dio stotina zasluga Borisa Tadića za sreću i blagostanje srpskog naroda.
Doskorašnji predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je uz ministre Milutina Mrkonjića, Vuka Jeremića i Rasima Ljajića prisustvovao potpisivanju ugovora, istakao je da izgradnja dijela auto-puta Beograd – južni Jadran predstavlja konkretno djelo sve intenzivnije saradnje Srbije i Azerbejdžana, ali da to nije jedini projekat.
– Uz podršku ministara iz obje vlade i predsjednika Azerbejdžana došli smo do današnjih ostvarenja. Ogromna mi je čast što sam u protekle dvije godine učestvovao u stvaranju intenzivnih, prijateljskih i strateških odnosa dvije zemlje – rekao je Tadić. – Nastavićemo dalje da sarađujemo. Ovo je samo jedna etapa saradnje na dobrobit građana.
Izvođači radova na izgradnji auto-puta od Ljiga do Preljine obećali su da će poštovati rokove i da će posao uraditi po svjetskim standardima. Većina radne snage, materijala i opreme biće domaći.
Na trasi ove dionice, koja će se graditi u punom profilu auto-puta, projektom je predviđena izgradnja 66 mostova ukupne dužine 71.000 kvadrata. Takođe, biće izgrađeno i pet tunela. Država je završila plansku i projektnu dokumentaciju, a u toku je eksproprijacija zemljišta i već su isplaćene naknade vlasnicima zemljišta u iznosu od deset miliona dinara. Kako saznaju “Novosti” azerbejdžanske firme već dopremaju mehanizaciju u Srbiju. Tokom ljeta biće montirana i asfaltna baza, a prema predviđenoj dinamici prvi kilometri ove dionice biće presvučeni asfaltom već u septembru. Kada auto-put bude završen, od Ljiga do Preljine stizaće se za manje od pola sata.
Ovo je značajno ulaganje u infrastrukturu Srbije koje potvrđuje da državni vrh nije odustao od zacrtanih prioriteta i predviđene dinamike koju je postavio Nacionalni savjet za infrastrukturu početkom mandata ove vlade. Uz ovu dionicu, koja će početi uskoro da se gradi i trebalo bi da bude završena u roku od tri godine, pri kraju su radovi na izgradnji dijela od Uba do Lajkovca, a Srbija je spremna i za početak izgradnje na još dvije dionice od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.
Auto-put Beograd – južni Jadran dio je takozvanog Koridora 11 koji povezuje četiri zemlje. Italiju, Crnu Goru, Srbiju i Rumuniju.

Uskoro početak gradnje puta
– Dionica auto-puta od Požege do Čačka trebalo bi da bude završena za dvije do tri godine – rekao je kandidat za predsjednika Srbije Boris Tadić u subotu u Požegi, gdje je prisustvovao otvaranju rekonstruisanog gradskog trga.
On je objasnio da će nakon Požege biti nastavljena gradnja brzog puta koji će kasnije preći u autoput, a garancije da će taj posao biti obavljen su u protekle četiri godine kada su izgrađena tri, kako je kazao, spektakularna mosta, 180 kilometara auto-puta. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!