Državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović kaže za Danas da se Beograd ne obraća međunarodnim organizacijama na Kosovu i Metohiji da bi one „organizovale srpske parlamentarne i predsedničke izbore, kako to Priština želi da predstavi, nego sa željom da one ne ometaju izborni proces koji je Srbija na Kosovu sprovela već sedam puta od uvođenja protektorata UN, kao i lokalne izbore 2008“.


Ivanović upozorava da bi uključivanje međunarodnih organizacija u organizaciju srpskih izbora bilo „opasno, zbog mogućnosti gašenja i smanjenja osoblja tih misija, koje u takvim situacijama svoja ovlašćenja prenose na Prištinu“.

Prema pisanju Koha ditore, OEBS bi trebalo da primi zahtev međunarodne zajednice da, uz podršku vlada Kosova i Srbije, organizuje srpske parlamentarne i predsedničke izbore u oblastima gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Isti izvor tvrdi da je Vlada Kosova dala saglasnost za ovakvo rešenje, pod uslovom da „OEBS organizuje, u skladu s planom Martija Ahtisarija i lokalne izbore u srpskim opštinama na severu – u Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i severnoj Mitrovici“. Ti izbori bi se, kako se najavljuje, održali u septembru.

– Priština pokušava da progura OEBS. Za Beograd je to neprihvatljivo. Lokalni izbori nisu sada tema. Mi na severu imamo dve opštine u mandatu, a pitanje glasanja u druge dve 6. maja još se rešava – kaže Oliver Ivanović.

Republička izborna komisija najavila je da će početkom iduće nedelje razgovarati s Unmikom o održavanju parlamentarnih i predsedničkih izbora na KiM. Kako je Danasu rečeno, kao glavni preduslov za sprovođenje izbora RIK traži garancije za bezbednost biračkih mesta – glasača i članova biračkih odbora.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je juče da operativni plan Prištine za sprečavanje srpskih lokalnih izbora na Kosovu ima „tri komponente“ i da bi osobe koje pokušaju da spreče policiju u obavljanju posla mogle biti uhapšene.

Prva „komponenta“ je otkrivanje informacija da li se izbori negde organizuju, druga je „preventivno delovanje“, odnosno konfiskovanje izbornog materijala i treća je, ukoliko dođe do organizacije izbora, konfiskovanje materijala i hapšenje onih koji pokušaju da spreče policiju da obavlja svoj posao, rekao je Redžepi Kim Radiju.

„Hapšenja Srba nisu zbog osvete“

Govoreći o hapšenjima Srba, Bajram Redžepi kaže da kosovska policija „ne hapsi zbog osvete, već samo ako je neko prekršio zakon“. „Sada, zbog predizborne kampanje, mi ne možemo da tolerišemo neke nezakonite radnje. Nastavićemo hapšenja ako se nastave nezakonite radnje, ali nikako zbog osvete“, tvrdi Redžepi.

Izbori u Zvečanu

Odbornici Skupštine opštine Zvečan imenovali su juče opštinsku izbornu komisiju. Oni su poručili da će izbori zakazani za 6. maj, u ovoj opštini biti u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari