Simović i Kalinić traže da im se smanje kazne

N. B.

06. 04. 2012. u 12:55

Održana sednica Apelacionog suda povodom žalbi Sretka Kalinića i Miloša Simovića podnetih na presudu za ubistvo premijera

SRETKO Kalinić, osuđen na 30 godina zatvora zbog učestvovanja u atentatu na premijera Zorana Đinđića, zatražio je u petak od Apelacionog suda da bude oslobođen ili da, eventualno, bude osuđen zbog pomoći učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Miloš Simović, koji je osuđen na identičnu kaznu, zatražio je da mu ona bude smanjena.

Dvojica pripadnika "zemunskog klana" u petak su se našla pred Većem Apelacionog suda gde je sudija Zoran Savić izneo sve ono na čemu se zasniva prvostepena presuda Posebnog odeljenja beogradskog Višeg suda. Pored toga, svoje žalbe su ukratko referisali advokati i okrivljeni, dok se tužilaštvo nije žalilo na prvobitnu sudsku odluku. Zamenik tužioca je ostao pri stavu da Apelacioni sud treba da potvrdi prvostepenu presudu.

- Kad sam preuzeo da branim Kalinića i kad sam otišao da se vidim sa njim, prvo što mi je rekao jeste da nema nikakve veze sa ubistvom premijera - kazao je advokat Slavko Petrić. - On je u druga dva postupka sve priznao, ali u ovom nema šta, jer u atentatu nije ni učestvovao. Sud nije prihvatio svedočenje Nevenka Kalinića koji je ispričao da je Sretka na dan atentata, u približno vreme kad se on dogodio, video u Ulici vojvode Stepe.

LANCI Sednica Apelacionog suda u petak održana je iz bezbenosnih razloga u zgradi Okružnog zatvora u Beogradu. Kalinić i Simović su dovedeni odvojeno, u razmaku od nekoliko minuta, i smešteni su da sede na različitim krajevima boksa za okrivljene. Sve vreme, ruke i noge su im bile vezane lancima, koji su skinuti na insistiranje sudije Zorana Savića, kad je na njih došao red da daju izjavu.

Kalinić je na suđenju ispričao da ga je tog dana pozvao Mile Luković Kum da dođe po njega na Novi Beograd i da je sa njim bio i Zvezdan Jovanović. Kad su se vratili u stan u Vojvode Stepe, prema Kalinićevim tvrdnjama, Luković je rekao "Zveki je zveknuo premijera". Zbog ovih činjenica, advokat Petrić je naglasio da bi njegov klijent "eventualno mogao da bude kriv za pomoć posle učinjenog dela, jer nikome nije obećao nikakvu pomoć ranije, niti je na bilo koji način učestvovao u pripremama i izvršenju ubistva premijera".

- Prihvatam sve ono što je rekao moj advokat, nemam šta da kažem, i to je to - rekao je Kalinić kad ga je sudija pitao da li ima nešto da doda.

Branilac Miloša Simovića advokat Radmila Bjeletić, tražeći da kazna bude umanjena, istakla je da se on sam predao i da je tužilaštvo o njegovim namerama bilo upoznato dan ranije preko porodice. Istakla je da je u potpunosti priznao krivicu i da se pokajao. Advokat smatra da je trebalo da sud uzme u obzir sve ove olakšavajuće okolnosti.

- Priznao sam krivicu, pokajao sam se, a meni je dosuđena ista kazna kao i Kaliniću, koji nije priznao i koji nije pokazao kajanje, već bezobzirnost - rekao je u petak Simović. - Doveo je svedoka da mu da alibi, kojeg sud nije prihvatio. Gde je razlika između pokajanja i priznanja i nepriznanja. Svoju prošlost ne mogu da promenim, ali sam promenio sadašnjost, tako što sam se predao posle bekstva.

Simović je kazao da je jedini od svih okrivljenih koji je priznao krivicu i da je u svom iskazu hteo da objasni samo ono što je bilo.

- Hteo sam da objasnim koji je bio moj zadatak, ali sam odustao da detaljišem zbog medijskog linča - rekao je Simović. - Svojim priznanjem odvojio sam se od ostalih okrivljenih. Nijedna kazna me ne može resocijalizovati ako sam ne vidim svoje greške. Bio sam mlad, ni o čemu se nisam pitao i ni o čemu nisam odlučivao. Miloš onda i Miloš sad su dve različite osobe. Nadam se da će sud uzeti u obzir sve olakšavajuće okolnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Mali Vuk

06.04.2012. 16:17

Čuj, on se pokajao pa ga zato treba pomilovati. Srećan si ti što je ukinuta smrtna kazna.

Ivan

06.04.2012. 16:39

Ne bi me čudilo da i dobiju smanjenje kazne kao ovi huligani prethodnih dana, to je vajna sjajna reforma pravsouđa...

nikodije

06.04.2012. 19:08

Svi oni traze da im smanje kazne,ali nijedan "ne sme"ni da spomene po cijem nalogu su ubili Djindjica.Svi oni znaju da ako bi to otkrili da bi vec sutra u zatvoru bili mrtvi.Zar nam to nisu rekli i Arkanove ubice kada su i njih pitali ko im je naredio da ubiju Arkana.Danas se samo onako uvijeno odgovara.

Zoran

06.04.2012. 20:28

Od te koju ste dobili, nema lakse. Sreca je vasa sto ste gradjani Srbije a neIrana.

Loki

07.04.2012. 08:57

Eto, posle toliko gnusnih ubistava i zločina, oni kazu da su se promenili i da su sada spremni da se uključe u drustvo kao uzorni gradjani.