Capital.ba

Sankcionisati one koji zabranjuju sindikalno organizovanje

05.04.2012. / 14:01

BANJALUKA, Savez sindikata Republike Srpske poziva nadležne u Vladi Srpske da utvrde sve činjenice u vezi sa “slučajem zabrane sindikata u zgradi Vlade”, te da u skladu sa propisima sankcionišu sve one koji su se bavili ovim nečasnim radnjama.

Iz Saveza sindikata traže da svi oni za koje se utvrdi lična odgovornost u ovom slučaju budu smijenjeni sa  radnih mjesta.

“Niko nema pravo da djeluje antiustavno i suprotno zakonima iz radno-pravne oblasti Republike Srpske koji se zasnivaju na međunarodnim konvencijama o radu, a oni koji to čine moraju biti adekvatno sankcionisani”, saopšteno je iz Saveza sindikata.

Iz  Saveza podsjećaju da je pravo na slobodu sindikalnog organizovanja demokratska, univerzalna tekovina 20. vijeka, koja se odnosi na sve institucije, privatna i javna preduzeća, a svi koji to pravo ne poštuju zaslužili su da se nađu na zidu srama, te na crnoj listi sindikata.

“Ovakva praksa svojstvena je nedemokratskim sistemima, što svakako Republika  Srpska  nije i ne smije biti, a takvima koji skrnave ove vrijednosti nije mjesto u Vladi Srpske”, poručuju iz Saveza sindikata.

Pojedini mediji u Srpskoj objavili su da radnicima u Vladi Republike Srpske njihovi pretpostavljeni onemogućavaju sindikalno organizovanje.   Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Sankcionisati one koji zabranjuju sindikalno organizovanje

    1. Upućeni!

      E, moj Lemi! Poznato ti je bolje nego meni. Koji Savez sndikata??
      Mora mi je od nje noćna najveća, da ne mogu da spavam.

    2. lemi

      jedno pitanje:
      juce je izmijenjen zakon o javnim sluzbenicima rs, gdje se izvrsnoj vlasti ostavlja na volju da daje amin na javne ili interne konkurse.
      kako je to, ‘iz aviona vidljivo’ krsenje svih mogucih zakonskih (protivno zakonu o radu), moralnih, etickih normi, zasto se savez sindikata nije oglasio?