Goati: Tadić ispred svih kandidata

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati kaže da je lider DS Boris Tadić, ako i predsednički izbori budu raspisani za 6. maj, "ispred svih kandidata".

Info

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2012.

10:28

Default images

On je u emisiji B92 "Hoću da znam" rekao da ne može da bude potpuno siguran u istovremeno održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora ali da se stvara takva atmosfera kao da će se 6. maja održati izbori na svim nivoima.

"Čini mi se da se stvara atmosfera da svi izbori budu održani istog dana. Moguće je da grešim, ali moglo bi se pretpostaviti da ćemo imati tu sreću da dobijemo jedan listić više na predstojećim izborima", rekao je Goati.

On smatra da će popularnost kandidata za budućeg predsednika države donositi njihovim strankama više glasova nego što bi ih osvojile bez njihovog učešća u izbornoj trci.

Goati je napomenuo da istovremeno održavanje predsedničkih izbora ima "snažne redistributivne efekte" na rezultate tih izbora, budući da se u izbornu trku uključuje i pojedinac koji ima veliko uporište u biračkom telu i veliku harizmu i da je izvesno da će deo toga preneti i na svoju partiju.

On kaže da je, kad je reč o harizmi kandidata za budućeg predsednika, aktuelni predsednik države i lider DS Boris Tadić "ispred svih kandidata".

"Po pravilu birači glasaju simetrično, ako glasaju za demokratskog ili nekog drugog kandidata, onda glasaju za njegovu stranku", rekao je Goati, dodajući da je to razlog zbog čega se akteri u političkoj areni bore "pro i kontra" održavanja predsedničkih izbora.

Prema njegovoj proceni više od dve trećine glasova na izborima mogle bi osvojiti dve "mega stranke", SNS i DS, dok bi ostale u parlamentu bile bliže broju od pet odsto poslanike nego dvocifrenom rezultatu.

U budžetu nema dovoljno sredstava

On je rekao je da ne zna kako će biti finansirana i predsednička kampanja ako predsednički izbori budu 6. maja.

Prema njegovom mišljenju, za parlamenatrne izbore odvojeno je previše novca, čak više od sedam miliona evra, dok za predsedničke izbore, kako kaže Goati, nema sredstava.

On je rekao da sredstva za predsedničke izbore nisu planirana u budžetu za ovu godinu i da će se verovatno uzeti sredstva iz vanredne budžetske rezerve.

Goati je rekao da da u budžetskoj rezervi nema dovoljno sredstava zbog toga što su iznosi za predsedničke prilično isti kao i za parlamentarne.

Takođe, napomenuo je i da je donošenjem Zakona o finansiranju političkih aktivnosti rešeno ono što je bilo loše iz prethodnog zakonskog okvira i da se nada da će posle predstojećih izbora moći da se kaže da Srbija ima dobar motor protiv političke korupcije.

To naravno podrazumeva, dodao je, da oni koji budu kršili zakon budu i sankcionisani.

Uz napomenu da stranačko finansiranje sada kontroliše Agencija za borbu protiv korupcije, Goati je dodao da je pitanje finansiranja političkih stranaka "pitanje na vrhu igle" i da će predstojeći izbori biti "probni test" za efikasnost u borbi protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: