Vesti

0

Oslobođeni kosovski policajci

Autor: AS

Izvor: Beta/Novi magazin

Oslobođeni kosovski policajci

"Oni su oslobođeni danas", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi Redžepi i dodao da Kfor istražuje mesto gde su policajci bili uhapšeni i da će o tome obavestiti javnost.

"Mogu da potvrdim da su se dva kosovska policajca vratila na Kosovo. Oni su iz Prokuplja prebačeni vozilom Euleksa i vraćeni su policiji Kosova. Mogu potvrditi da je Euleks olakšao njihovo oslobađanje", rekao je za "Slobodnu Evropu" portparol Euleksa Nik Hoton.

Kako je agenciji Beta rekao istražni sudija Višeg suda u Prokuplju Ivan Rakić, koji ih je i saslušao, u zakonskom roku i pre isteka policijskog zadržavanja od 48 sati, kosovskim policajcima je oduzeto lično naoružanje, automobil i službene legitimacije.

"Oni su saslušani i pušteni na slobodu a istražni organi nastavljaju da rade svoj posao u vezi tog slučaja", kazao je Rakić.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da su njih dvojica saslušani u sudu i da će protiv njih biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Dačić je naglasio da je upoznat sa izjavama, (ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajrama) Redžepija i (predsednice Kosova Atifete) Jahjage, da su uhapšeni policajci bili na zadatku i poručio im da "gledaju svoja posla", zapitavši na kakvom su to zadatku bili na teritoriji centralne Srbije.

"Uhapšeni su zato što su nosili oružje i u uniformama bili na teritoriji centalne Srbije. Ne zalazim u to da li je to bilo namerno ili greškom i ponavljam da je Žandarmerija samo obavljala svoju dužnost", rekao je Dačić.

Nemamo nameru, dodao je, da "zaoštravamo odnose" i naglasio da je njemu, kao resornom minsitru, jedino bitno da budu procesuirani uz krivične prijave.

"Imajući u vidu da su pušteni uhapšeni Srbi, ni mi nemamo ništa protiv da i u ovom slučaju sud radi svoj posao", naglasio je Dačić.

Pripadnici Žandarmerijeu subotu oko 10.30 sati uhapsili su dva pripadnika Kosovske policijske službe u rejonu Merdare, koji su sa sobom imali dve automatske puške, dva pištolja i specijalnu opremu za merenje daljine.

Hapšenje nije kidnapovanje

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton,  izjavila je danas da se hapšenje dvojice kosovskih policajaca kod Merdara ne može nazvati kidnapovanjem, i pozvala Beograd i Prištinu da problem rešavaju dijalogom, a ne selektivnom primenom zakona.

"Ja ne bih koristila taj termin", rekla je Kocijančić na redovnom brifingu za novinare u Briselu, komentarišući izjavu kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Radžepija da su policajci, koji su uhapšeni nakon što su prešli administrativnu liniju sa centralnom Srbijom "kidnapovani".

Ona je podsetila da je evropski posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine Robert Kuper prošlog petka pozvao obe strane da izbegavaju selektivnu primenu zakona i problem rešavaju kroz dijalog. "Mi smo u stalnom kontaktu sa obe strane", rekla je Kocijančić i istakla da u Briselu pažljivo prate razvoj situacije nastale nizom uzajamnih hapšenja za koja i u Beogradu i u Prištini tvrde da su u skladu sa zakonom.

Najpre su prošle nedelje na Kosovu uhapšena četvorica radnika Pošte Srbije kod kojih su pronađeni izborni spiskovi za srpske izbore na Kosovu. Oni su optuženi za podrivanje bezbednosti kosovske države. Nakon toga su srpske vlasti na prelazu Končulj uhapsile dva kosovska sindikalna radnika, koji su optuženi za šverc droge i špijunažu, da bi potom došlo do hapšenja dvojice policajaca koji su naoružani zašli na teritoriju centralne Srbije. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR