Raspravljaju o Vojvodini kao republici

Učesnici Četvrte vojvođanske konvencije, koja se održava na Spensu, raspravljaju danas o Deklaraciji o potrebi formiranja "Savezne Republike Srbije" koju bi činile dve republike, Vojvodina i Srbija.

Učesnici Četvrte vojvođanske konvencije, koja se održava na Spensu, raspravljaju danas o Deklaraciji o potrebi formiranja "Savezne Republike Srbije" koju bi činile dve republike, Vojvodina i Srbija.

Pojedini učesnici zatražili su da se deklaracijom ne traži status republike, već najšira autonomija za Vojvodinu kao pokrajinu u Srbiji.

Savez vojvođanskih Mađara ponudio je da u završnu deklaraciju uđe stav da SVM nije za republiku Vojvodinu, već za Vojvodinu kao autonomnu pokrajinu Srbije, sa zakonodavnom, sudskom, delimičnom sudskom vlašću, izvornim prihodima i imovinom. Predsednik SVM Ištvan Pastor rekao je da treba uzeti u obzir današnju realnost u Srbiji i ocenio da je većinska politika "okrenula leđa" ideji autonomne Vojvodine, koju danas praktično nose samo manjinske stranke.

Kopredsednik Organizacionog odbora Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević rekao je da Vojvodina i Srbija treba da postignu "istorijski dogovor" o stvaranju dugoročno stabilne države, koja će biti u skladu sa evropskim stremljenjima Srbije. On je ocenio da je "vojvođansko pitanje" jedno od najotvorenijih nerešenih pitanja u Srbiji, nakon što je Crna Gora postala nezavisna država, a Kosovo se otcepilo od Srbije.

Konvenciji prisustvuju i predsednik Skupštine Vojvodine i funkcioner SVM Šandor Egereši, šef poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije Balint Pastor, bivši ministar poljoprivrede Dragan Veselinov i potpredsednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić, u svojstvu gosta. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini  otkazao je učešće na konvenciji zbog, kako je rečeno, izborne kampanje i koalicionog sporazuma sa Demokratskom strankom.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je juče najavila da neće učestvovati na tom skupu, dok je potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić ideju o "Saveznoj Republici Srbiji" nazvao "neverovatnom".

Sazivači Četvrte vojvođanske konvencije su još i Vojvođanska partija, Crnogorska partija, Alijansa vojvođanskih Rumuna, Rusinska demokratska stranka, te nevladine organizacije Forum V-21, Argus, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Regionalni centar za izbegla i prognana lica. Konvenciji prisustvuje oko 200 ljudi, a održava se pod sloganom "Nova vojvođanska ustavna inicijativa".

  • Fantom Promene

    02.04.2012 16:48
    Mozda ne ucestvuje LSV al je Canak tj Jerkov pohitala da naglasi ponosno da je to NJIHOVA ideja i da su oni prvi pricali o tome!
    Sramota
    More sve vas treba zabraniti koji pominjete separatizam i koji pretite ratovima ako ne glasaju za vas
    bando
  • Lokalni Triciklista

    02.04.2012 16:47
    Pa da li je moguce da koalicioni partnedi DS ucestvuju ladno u separatistickom skupu a da niko od nadleznih ne reaguje!
    Pa jel ovako nesto javno moze da se prica u nekoj drugoj drzavi ili bi tamo momentalno bili uhapseni?
  • 02.04.2012 07:17
    Nema razloga da Vojvodina dobije veća prava nego drugi delovi Srbije. Decentralizacija treba da bude suštinska, a ne da se pravi drugi Beograd. To je zapravo jedini cilj ovoga - neko ko ne može da dogura daleko u ovom jednom Beogradu želi da napravi svoj. Ničeg dobrog tu nema.


    Uzgred, ne podržavam URS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija