Dostupni linkovi

Usvojena deklaracija o Vojvodini kao republici u Novom Sadu


Učesnici Četvrte vojvođanske konvencije usvojili su danas Deklaraciju o potrebi formiranja "Savezne Republike Srbije" koju bi činile dve republike, Vojvodina i Srbija,
uz ograde predstavnika pojedinih političkih stranaka i nevladinih organizacija.

Svi učesnici konvencije složili su se oko potrebe menjanja Ustava Srbije, pošto su ocenili da uz ovakav akt, Vojvodina ne može da dobije široku autonomiju.

Pojedini učesnici zatražili su da se deklaracijom ne traži status republike, već najšira autonomija za Vojvodinu kao pokrajinu u Srbiji, dok su predstavnici pojedinih nevladinih organizacija istakli da ne žele da zauzimaju konačan politički stav, ali da podržavaju ideju da se o statusu Vojvodine raspravlja.

Pojedini učesnici su se založili i za raspisivanje referenduma, u kojem bi se građani Vojvodine izjasnili o tome kakav status Vojvodine žele.

U Deklaraciju je kao fusnota ušao stav Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da ta stranka nije za republiku Vojvodinu, već za Vojvodinu kao autonomnu pokrajinu Srbije, sa zakonodavnom, izvršnom, delimičnom sudskom vlašću, izvornim prihodima i imovinom.

Učesnici Konvencije jednoglasno su podržali pismo podrške vojvođanskim paorima, koji su krajem prošle sedmice blokirali puteve, nezadovoljni merama agrarne politike države.

Konvencija je počela minutom ćutnje za šestoro mladih koji su poginuli noćas u požaru u diskoteci Kontrast u Novom Sadu.

Konvenciji je prisustvovalo oko 200 osoba u amfiteatru Spensa, a održavala se pod sloganom "Nova vojvođanska ustavna inicijativa".
XS
SM
MD
LG