Priština, Beograd – Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je „recipročna hapšenja“ kosovskih Albanaca nakon što je Policija Kosova privela četvoricu Srba zbog posedovanja propagandnog materijala i biračkih spiskova za izbore Republike Srbije na KiM.


Dačić je u kontekstu tih „recipročnih mera“ naveo jučerašnje hapšenje dvojice Albanaca na administrativnom prelazu kod Končulja, jednog zbog špijunaže, a drugog zbog droge, po poternicama sudova u Beogradu i Gnjilanu. Prethodno, u utorak uveče, sa „suprotne“ strane istog prelaza, Policija Kosova lišila je slobode predsednika „paralelne opštine“ Vitina Srećka Spasića, radnike opštinske uprave Ivicu Nojkića i Aleksandra Stojiljkovića i pripadnika MUP Srbije Svetozara Naskovića, pod sumnjom da su, nošenjem izbornih materijala, „podrivali pravni poredak Republike Kosovo“.

Hapšenje ovih Srba je klasičan primer bezobrazluka i pritisaka, izjavio je Dačić novinarima u Beogradu. „Ako neko želi da se takmiči u hapšenju, imamo i mi odgovor. Ovo je sramno što međunarodna zajednica toleriše. Kakav je to dogovor o slobodi kretanja kada svakoga dana neki Srbi mogu biti hapšeni. Znam da je Tačiju teško što je prihvatio ovaj dogovor, ali njegovo ponašanje prešlo je svaku granicu trpljenja“, poručio je Dačić i zapretio „blokadom Končulja“ kao jednom od mogućih mera.

Prema saopštenju Policije Kosova, kod četvorice Srba „pronađeni su propagandni materijali za izbore koji treba da se održe 6. maja, spisak birača i pečat paralelne opštine Vitina“. Izvedeni su pred sudiju i određen im je pritvor u Kosovskoj Kamenici.

Tači: Izbori su agresija na Kosovo

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da Beograd neće uspeti da na Kosovu organizuje izbore i ocenio da je to „agresija Srbije na Republiku Kosovo“. Tači je na sednici Vlade Kosova rekao da zajedno s međunarodnom zajednicom radi na tome da se osujeti pokušaj Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari