Šest pripadnika Šarićeve grupe se nagodilo sa tužilaštvom

N. B.

28. 03. 2012. u 12:57

Sporazum o priznanju krivice zaključili su Miloš Pandrc, Marko Vorotović, Dejan Rakić Raka, Nikola Pavlović Džoni, Aleksandar Miodrag i Miloš Krpović

DRAGAN Labudović i Boris Laban, dvojica optuženih za pripadnost kriminalnoj grupi odbeglog Pljevljaka Darka Šarića pregovaraju sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da u zamenu za priznanje krivice dobiju blaže zatvorske kazne.

Do sada su njih petorica sa prvobitne optužnice priznala učešće u švercu više od dve tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu u oktobru 2009. godine u zamenu za blaže zatvorske kazne, koje se kreću od dve godine i devet meseci do 10 i po godina.

Sporazum o priznanju krivice pre nekoliko dana zaključili su optuženi Miloš Pandrc (deset i po godina), Marko Vorotović (devet godina), Dejan Rakić (osam godina), Nikola Pavlović (osam godina) i Miloš Krpović (dve godine i devet meseci).

BRAZIL SPORAZUM o priznanju krivice sa Tužilaštvom je postigao i Aleksandar Miodrag, koji je priznao da je bio pripadnik Šarićeve grupe i da je bio umešan u šverc kokaina u Brazilu 2008. godine kada je preneo 250.000 evra iz Srbije u Brazil. Tužilaštvo i Miodrag su se saglasili da mu se za učinjena krivična dela izrekne jedinstvena kazna od četiri godine zatvora.

Prema sporazumima, od Pandrca su oduzeta dva stana na Novom Beogradu i u Filmskom gradu površine 76 kvadratnih metara i automobil "audi 6", dok su od Rakića oduzeti "mercedes A klase" i "sitroen C 5". Sa druge strane, Rakiću će biti vraćen novac, oko 3.800 evra, koji mu je oduzet prilikom hapšenja, a za koji se ispostavilo da je dobio kad se ženio.

Ukoliko Labudović i Laban sklope sporazum, a sud ga prihvati, na optuženičkoj klupi, iz grupe obuhvaćene prvobitnom optužnicom koja je bila podignuta protiv 20 osoba, ostaju Šarićev brat, Željko Vujanović, Miloš Cajić i Borislav Tunjić. Protiv Šarića, Gorana Sokovića i još petorice okrivljenih postupak se vodi u odsustvu pošto su u bekstvu. Trojica sa optužnice, Radan Adamović, Draško Vuković i Nebojša Joksović imaju status svedoka-saradnika.

Posebno odeljenje beogradskog Višeg suda odlučilo je da u odnosu na ostale optužene pripadnike Šarićeve grupe objedini sve postupke, u jedan proces.


VENDITI: GRUPA DARKA ŠARIĆA U POTPUNOSTI RAZBIJENA

Milanski državni tužilac Mario Venditi, koji je u Italiji vodio istragu protiv Darka Šarića, kazao je da odbeglog narko bosa traže sve policije sveta, kao i da je njegova grupa u potpunosti razbijena, iako je do pre samo dve godine bila "svetski lider" u trgovini nakoticima.

"Ta organizacija je do 2010. godine imala monopol na trgovinu narkoticima ne samo u Italiju, već i na internacionalnom nivou", kazao je Venditi novinarima u Budvi, gde se održava međunarodna konferencija tužilaštava o borbi protiv organizovanog kriminala.

On je rekao da italijanski organi, kada je u pitanju slučaj Šarić, aktivno sarađuju sa Crnom Gorom, Srbijom i ostalim državama u regionu, prenose podgorički mediji.

"Ukoliko bude novih dokaza, oni će sigurno biti dostavljeni", istakao je Venditi.

Prema njegovim rečima, crnogorsko tužilaštvo ima dovoljno dokaza protiv Darkovog mlađeg brata Duška, kome se sudi u Višem sudu u Bijelom Polju, zbog pranja novca nastalog od šverca droge.

"U tom slučaju, saradnja sa Crnom Gorom bila je veoma efikasna, jer su uhapšeni bili procesuirani u Italji, ali se nastavilo privođenje i u Crnoj Gori hapšenjem Duška Šarića", kazao je Venditi.

On je naveo da je Duško Šarić najvažnija osoba u okviru te istrage, zato što je brat Darka Šarića, koji je, kako je rekao, na vrhu čitave organizacije.

Upitan da li zna gde se nalazi odbegli Darko Šarić, Venditi je kazao da jedino zna da ga traži američki FBI, ali i sve policije Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zoran

28.03.2012. 13:20

Aha, znači 2 stana i Audi su dovoljni za oprost širenja pošasti zvane droga? Umesto da im se sve oduzme, a oni oteraju na bar 40 godina robije, naše ''reformisano'' sudstvo pušta kriminalce da ponovo počnu ''biznis'' kada ih posle 2/3 kazne puste zbog ''dobrog vladanja''. ..

spale003

28.03.2012. 19:46

Sramota to samo u ovoj zemlji ima policija i vojska cuva ministre i zasticene svedoke.

bager

29.03.2012. 09:33

Badava cekanje ,,,posao trpi,,nego da se mi nagodimo ,pa da opet nastavimo biznis,,bice i za vas i za nas,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,stanje sudstva u Srbiji