VIDEO: Tajni razgovor Obame i Medvedeva

Novosti online

27. 03. 2012. u 17:01

Predsednik SAD-a je u kratkom razgovoru sa predsednikom Ruske federacije rekao da će biti “fleksibilniji” u vezi sa rešavanjem američko-ruskog spora o raketnoj odbrani u Evropi

Televizijske kamere tajno su snimile na samitu o nuklearnoj bezbednosti u Seulu neformalni razgovor Baraka Obame i Dmitrija Medvedeva. I dok se inače na svim zvaničnim snimcima smeše jedni drugima Medvedev i Obama su „pogađali“ posao veoma ozbiljnim tonom.

Predsednik SAD-a Barak Obama je u kratkom razgovoru sa predsednikom Ruske federacije Dmitrijem Medvedevim, za koji sagovornici nisu bili svesni da se snima, rekao da će biti “fleksibilniji” u vezi sa rešavanjem američko-ruskog spora o raketnoj odbrani u Evropi, ali posle predsedničkih izbora u novembru.

- Sva pitanja mogu biti rešena, a naročito raketna odbrana, ali je važno da dobijem prostor – rekao je Obama, navodi se u transkriptu koji je objavila stanica ABC News.

- Da, shvatam. Shvatam poruku o prostoru. To je prostor za vas – odgovorio je Medvedev.

Američki predsednik potom je rekao da mu u novembru predstoje “poslednji izbori” i da prenese putinu da će od tada biti veoma „fleksibilan“.

- Nakon što budem ponovo izabran, moći ću da budem fleksibilniji – rekao je Obama.

- Shvatam. Preneću tu poruku Vladimiru (Putinu) – odgovorio je ruski predsednik.

Bela kuća je kasnije objavila saopšenje u kojem umanjuje značaj ovog razgovora dvojice lidera, uz napomenu da se u izbornim godinama u SAD-u i Rusiji ne može očekivati drastičan napredak u rešavanju spornih pitanja između dve zemlje.

Moskva se odlučno protivi američkom planu o gradnji raketnog štita u Evropi, koji bi teoretski mogao da obara balističke projektile. Rusija smatra da bi takav sistem umanjio značaj njenog nuklearnog arsenala kojim se održava ravnoteža straha kao garant mira u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Милош

27.03.2012. 20:20

Ако ово није изрежирано, заиста је лепо видети, нарочито у 10. секунди када остваре пријатељски физички контакт два најмоћнија (бар формално) човека на свету.

DJUBRETARKA

27.03.2012. 20:31

E Mrrrrrrrrrrrdok je sve snimio a Telaviv obradio od prisluskivanja bakingenske palate do Kremlja? Mrrrrrrrrrrs je odgovor sa oba kontinenta za Mardok'a!!!

Beogradjanka

28.03.2012. 02:42

Obama moli za vise prostora i vremena,Ruse ? Da mu pomognu za njegovu kampanju? Onda, da li je SAD najveca sila? Drugo, vidi se ko je gazda u Rusiji, jer Medvedov je samo kurir. Ovo su snimili republikanci, da bi pokazali da je Obama slab predsednik.

Tony iz Kachareva--usa

28.03.2012. 04:13

Gin.Medvedev & GinPutin; . Vi znate da Ameri..zaobilazi-ceo svet polako -Samo jedno --ako oni instaliraju --tu raketnu odbranu u komshiluku--mi smo u Kubi-Razmishljavaite. . Oni(ameri) se najvishe plashe ako se Rusi i kinezi fuziraju 100%

Angela

29.03.2012. 05:42

@2fast:Gde su ti dokazi za tvoje prazno lupetanje? Nikad ne navodis cinjenice, brojeve, statistiku, izvore odakle su podatci, konkretno,egzakli ekonomske, i vojne parametre. Tvoj nivo komentara je na nivou seoskih naklapanja. Nisi obrazovan, niti nacitan, ali si zato pun mrznje prema svome narodu, svojoj zemlji i Rusima.