• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brljotine oko "samoubistva" ratnog zločinca

Unutrašnja kontrola hrvatskog MUP-a proverava da li je smrt Igora Benete, optuženog za ratni zločin u "Oluji" u Gruborima, zaista samoubistvo.b

Ministar policije Ranko Ostojić očekuje da će unutrašnja kontrola razjasniti sve učestalije sumnje da je Beneta ubijen, a da je traljavom istragom policija zataškala ubistvo, prenose Vijesti.hr .

Neposredni povod za ponovno preispitivanje slučaja je objavljivanje fotografije obešenog Benete u "Aktualu" te informacije da su poslednje osobe sa kojima se družio pre nestanka osumnjičeni Franjo Drlje i njegov advokat Ljubo Pavasović.

Vrhovni sud je u januaru prošle godine odredio pritvor osumnjičenima za zločin u Gruborima.

Beneta se tada našao sa Drljom, sa kojim je navodno dogovarao beg, ali mu se ubrzo gubi svaki trag. Niko nije znao Benetinu sudbinu sve do novembra prošle godine kada je njegovo telo pronađeno obešeno o drvo u šumi kod Otrića, između Knina i Gračaca.Telo je napre bilo sahranjeno kao NN osoba i tek naknadno je utvrđeno da je reč o Beneti.

Pre nekoliko dana u novinama je objavljena fotografija obešenog Benete i izneseno niz sumnjivih okolnosti, od toga da je li telo zaista bilo neprepoznatljivo, pa do činjenice da se Benetinoj supruzi javljao muškarac koji se predstavljao kao Leo i uveravao je kako je Beneta na sigurnom i da se krije zajedno sa Drljom.

U selu Grubori kod Knina je 25. avgusta 1995. godine, nakon akcije "Oluja", ubijeno šest srpskih civila te zapaljena većina kuća.

Vojnici su bili pod komandom Franje Drlje i Bože Krajine. Tužilaštvo navodi da su Drlja i Beneta pucali na civile i palili kuće i da su u zločinu učestvovali i drugi pripadnici Drljine grpe.

Ratni zločin u Gruborima jedna je od najtežih tačaka optužnice protiv generala Mladena Markača, kojem se sudi u Hagu zajedno sa generalom Antom Gotovinom.

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je nastavljeno suđenje Drlji i Krajini za ovaj zločin.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image