Svet

Četvrtak, 22.03.2012.

19:15

Teške reforme menjaju grčko društvo

Grčka, koja prolazi kroz najtežu ekonomsku krizu od Drugog svetskog rata, od 2010. godine sprovodi najzahtevnije i najteže programe reformi u razvijenom svetu.

Izvor: Beta

Default images

O težini stanja govori podatak da je Grčka od 2008. izgubila oko 13 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a nezaposlenost premašuje 20 odsto, navodi se u izveštaju o sprovođenju reformi "Grčka se menja 2010-12", prosleđenom iz Ambasade Grčke u Srbiji.

Na odlučnost Grčke da sprovede bolne reforme ukazuje istraživanje Euro plus monitora prema kojem je ta zemlja bila druga, iza Estonije, po stepenu prilagođavanja ekonomije od 2009. do 2011. godine.

U izveštaju se navodi da je Grčka u posmatranom periodu preduzela opsežne mere za smanjenje rashoda, uključujući velika smanjenja zarada u javnom sektoru i penzija, kao i smanjenje broja zaposlenih kod države.

Istovremeno je reformisan poreski sistem pa su stope poreza na dodatu vrednost (PDV) povećane na 23 odnosno 13 odnosno 6,5 odsto sa 19 odnosno 11 odnosno 5,5 odsto. Takođe je veliki broj proizvoda i usluga prebačen iz grupe koja je plaćala PDV od 13 odsto u onu gde je PDV 23 odsto.
Povećane su i akcize za gorivo, cigarete i alkohol, za 33 odsto, uvedene su posebne dažbine za profitabilne firme, smanjen prag za neoporezivanje, uveden solidarni porez na ukupne prihode veće od 12.000 evra. Preduzete su i mere za povećanje naplate poreza i u cilju sprečavanja izbegavanja plaćanja poreza.

Reforma javnog sektora obuhvatila je prvi do sada popis državnih službenika prema kojem je u martu platu iz državne kase primalo 710.830 ljudi. Na sektoru rada sprovode se reforme za veću fleksibilnost i bolje funkcionisanje tog tržišta, smanjene su minimalne zarade, ali i rok kolektivnih ugovora.

Pored ostalog, zamrznuta je odredba kojom se plate automatski povećavaju u određeno vreme dok se stopa nezaposlenosti ne spusti ispod deset odsto. Grčka je takođe racionalizovala penzijski, sistem socijalnog osiguranja i zdravstva.

U posmatranom periodu Grčka je utvrdila i niz mera za olakšanje uslova poslovanja i započinjanja biznisa, za privlačenje investicija, unapređenje konkurentnosti, maksimiziranje vrednosti državne imovine, kao i pouzdaniju statistiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: