Direktori iza brave

Z. U.

19. 03. 2012. u 16:24

Uhapšeni su čelnici firmi "Šipad komerc nameštaj-promet" i "Beošipad". Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja "tešku" 26 miliona evra

U NASTAVKU akcije na suzbijanju korupcije i zloupotreba u postupcima privatizacije, pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP Srbije i PU Beograd, u saradnji sa Višim tužilaštvom, uhapsili su čelnike firmi "Šipad komerc nameštaj-promet" i "Beošipad". Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja "tešku" 26 miliona evra!

Policijsko zadržavanje od 48 sati određeno je Čedomiru M. (59), direktoru DP "Šipad komerc nameštaj-promet" iz Beograda i predsedniku Upravnog odbora i zastupniku "Šipad komerc nameštaj" i Aleksandru Đ. (61), zastupniku ortačkog društva "Beošipad" iz Beograda. Krivičnom prijavom će biti obuhvaćen i H.K. iz Sarajeva, državljanin BiH, direktor "Šipad komerc" DD Sarajevo.

TRANSAKCIJE Posle izvršenih transformacija, osumnjičeni Čedomir M. pokrenuo je više sporova pred sudovima u nekoliko gradova na teritoriji Srbije, radi preuzimanja imovine DP "Šipad komerc nameštaj-promet" u korist novoformiranog privrednog društva i u isto vreme kao direktor društvenog preduzeća priznaje sve tužbene navode na osnovu kojih su kasnije sudovi donosili presude u korist "Šipad komerc nameštaja".

U saopštenju policije se navodi da je osumnjičeni Čedomir M. suprotno odredbama Sporazuma o pitanju sukcesije, Uredbe o zaštiti imovine delova preduzeća, čije je sedište na teritoriji bivših republika SFRJ i odluke Agencije za privatizaciju o prodaji kapitala društvenog preduzeća "Šipad komerc nameštaj-promet" Beograd, iskorišćavanjem svog službenog položaja, naveo radnike preduzeća da osnuju ortačko društvo "Beošipad". To je i urađeno 18. oktobra 2007. godine, a kao zastupnik se pojavljuje osumnjičeni Aleksandar Đ.

Oni su zatim, po dogovoru sa osumnjičenim H.K. osnovali novo privredno društvo "Šipad komerc nameštaj" DOO Beograd, čiji su osnivači bili "Šipad komerc" DD Sarajevo, sa imovinom koju čine lokali i oprema na području Republike Srbije u vrednosti od oko 26 miliona evra. Ova imovina, međutim, bila je u posedu "Šipad komerc nameštaj-promet" i "Beošipada", koji je kao osnivač uneo takozvani Know-How kapital (znanje i iskustvo). Na opisani način pribavljena je korist preduzeću "Šipad komerc nameštaj" od oko 26 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije