Kanađani do zlata uz pomoć RTB Bor

Na pomolu je partnerstvo između RTB i Kompanije „Avala risorsis“, koncesionara na koncesionom polju „Čoka kuruga“, na planini Crni vrh kod Bora.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 17.03.2012.

12:17

Default images

Inače, „Avala risorsis“ je i vlasnik istražnih prava u okolini Žagubice gde su pronašli značajne rezerve zlata.

Povod za početak razgovora bio je blizina rudarskih i metalurških postrojenja u Boru, zbog čega se Kanađanima ne bi isplatilo da grade potpuno nove objekte. Iako su razgovori u početnoj fazi, gotovo je izvesno da će do poslovne saradnje, ipak doći, budući da to odgovara i jednima i drugima. Kanađani bi imali gde da prerađuju rudu iz svojih rudnika, dok bi RTB uposlio sve svoje kapacitete.

Kanađani su na koncesionom polju „Čoka kuruga“, na crnovrškom lokalitetu „Valja strž“, otkrili ekonomične rezerve od oko 50 miliona tona rude, sa sadržajem bakra od 0,31 odsto.

Odatle bi se eksploatacijom moglo dobiti oko 150.000 tona crvenog metala, blizu 13 tona zlata i više od 44 tona srebra.

U okolini tog koncesionog polja ima još nekoliko, kako smo čuli, „interesantnih ležišta bakra i zlata“, koje je neophodno dodatno istražiti.

Kanađanima je rok za istraživanja istekao septembra prošle godine, pa je ovo bio jedini način da okončaju ono što su započeli 2006. i u šta su uložili gotovo 55 miliona dolara, dok ove planiraju da investiraju dodatnih 25 miliona američkih novčanica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: