Svet

Subota, 17.03.2012.

10:29

Prodaja Fijata u Evropi niža 16 %

Prodaja kola italijanske grupe "Fijat" u Evropi smanjena je u februaru 16,5 odsto na godišnjem nivou.

Izvor: Tanjug

Default images

To je skoro dvostruko više u odnosu na ukupan pad isporuka na kontinentu, prenela je italijanska agencija Ansa, navodeći da je taj loš rezultat posledica nedavnog štrajka kamiondžija.

"Fijat" je ocenio da je pad registracije novih kola izazvan štrajkom transportnih radnika u Italiji koji je obustavio proizvodnju u jednom broju fabrika, što će ugroziti i martovsku prodaju, s mogućim daljim padom isporuka od 10 procenata. Zbog smanjene prodaje, udeo "Fijata" na evropskom tržištu smanjen je na 7,2 odsto u februaru, sa 7,8 procenata u janauru ove godine, To je, ipak, bolje nego u februaru minule godine kada je udeo "Fijata" u prodaji iznosio 6,9 procenata.

U okviru čitave grupe, prodaja brenda "Fijat" u februaru je smanjena 18,3 odsto u odnosu na isti mesec lane, isporuke "Alfe romeo" smanjene su 29,4 odsto, dok je registracija robne marke "Lanča/Krajsler" podbacila 3,1 odsto.

Jedini dobar rezultat ostvaren je na prodaji brenda "Džip", koji posluje u okviru grupe "Fijat-Krajsler".

Ukupna registracija novih kola svih autokompanija u Evropi prošlog meseca smanjena je 9,2 odsto u odnosu na februar 2011, posle pada u januaru od 6,6 procenata.

Štrajk transportnih radnika trajao je 20 dana zbog skoka cene goriva, što je nanelo štetu "Fijatu" od 20.000 manje proizvedenih vozila, ostavljajući "teške posledice na prodaju kola u zemlji i inostranstvu", saopštila je kompanija u Milanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

7 h

Podeli: